Zes boeken die je aan het huilen maken

Zes boeken die je aan het huilen maken

Tags:

6boekenhuilenDe tranen stroomden over mijn wangen en ik moest me inhouden om niet te jammeren. Mijn geliefde keek me vol verbazing aan, hij had geen flauw idee waarom ik opeens zo overduidelijk over mijn toeren was.

We zaten op een zonovergoten terras in Duitsland, beiden met een boek van onze vakantie te genieten. Ik hield mijn ereader omhoog. “Het komt allemaal door dit rotboek, Een klein leven van Hanya Yanagihara.”

Hij vroeg me waarom ik door bleef lezen als het boek me ze overstuur maakte.

Ik had eigenlijk geen antwoord. Ik lees wel vaker (onbedoeld) boeken die me reduceren tot een wanhopig snotterend hoopje mens. Geen fijne ervaring, maar een boek kan me alleen maar zo raken als het verschrikkelijk goed geschreven is en ik meeleef met de personages.

Hoe zit het met jou? Welk boek heeft jou aan het huilen gemaakt? Heb jij geregeld de tranen in je ogen staan tijdens het lezen? Of kan zelf de meest zielige scène jou niet raken?

In deze tiplijst zet ik zes boeken (in willekeurige volgorde) op een rij die mij en andere lezers aan het huilen hebben gemaakt. Ik hoor graag of een van deze boeken ook een aanslag was op jouw traanbuisjes!

Jojo Moyes - Voor jou

Jojo Moyes - Voor jou

Een ongelooflijk ontroerend liefdesverhaal dat je bijna niet zonder droge ogen kunt lezen. Jojo Moyes raakt een gevoelig onderwerp, namelijk de keus om al dan niet euthanasie te plegen. Het boek wordt nergens sentimenteel en is op een integere manier geschreven.

The S word; *****

Voor jou is een wereldwijde bestseller en is inmiddels verfilmd. Centraal staan de vrolijke Louisa en de norse Will, die na een ongeluk in een rolstoel terecht is gekomen. Juist doordat de twee zulke tegenpolen zijn en Moyes veel grappige scènes in het boek heeft gestopt, komt het verhaal keihard binnen. Zonder moralistisch te worden, snijdt Moyes enorm heftige thema’s aan. Ik heb hardop gegniffeld én tranen met tuiten gehuild. Knap!

Leesderecensies

Bolbuttonnieuw

ecibutton

Chevy Stevens - Zusjes

Chevy Stevens - Zusjes

Het leek soms alsof je er op stond te kijken en niets kon doen om hen te helpen. Hun noodkreten, pijn en angst gaven me tijdens het lezen vaak een brok in mijn keel. Er waren stukken waarbij ik even moest stoppen met lezen of stukken waarbij ik in huilen uitbarstte omdat het zo realistisch geschreven was. Ik kon me soms gewoonweg te goed inleven in de personages waardoor ik helemaal vergat dat het maar een fictief boek was.

Recensie over Zusjes op Chicklit; *****

Zusjes heeft wisselende recensies. Veel lezers zijn positief en geven aan geraakt te worden door het verhaal, menig recensent heeft daadwerkelijk een traan gelaten. Maar er zijn ook kritische geluiden; het verhaal zou af en toe ongeloofwaardig zijn en de hoofdpersonen té naïef. Voor de meeste lezers is Zusjes een meeslepen de thriller die een gevoelige snaar weet te raken.

Leesderecensies

Bolbuttonnieuw

ecibutton

Hanya Yanagihara - Een klein leven

Hanya Yanagihara - Een klein leven

Het is een heftig boek, dat heftige reacties oproept. Er is een Facebook-groep opgericht voor lotgenoten wier leven ontwricht is door het verhaal. Door die emotionele impact is A Little Life een louterende leeservaring: catharsis in de beste zin van het woord.

Recensie over Een klein leven op 8Weekly; *****

Een klein leven begint als een fijne roman over vier studievrienden die samen volwassen worden. De dikke roman komt langzaam op gang en zo word je ongemerkt het verhaal in gesleurd en ontdek je al snel waar dit boek echt over gaat: liefde. Jude St. Francis is zo beschadigd door zijn verleden, dat hij er in het heden nog steeds niet los van komt. In ijzingwekkende scènes onthult Yanagihara stukje bij beetje wat Jude allemaal mee heeft gemaakt. Hoe pijnlijk het verleden van Jude ook is, bij mij stromen de tranen pas echt goed over de wangen als blijkt hoeveel moeite Jude in het heden heeft om onvoorwaardelijk zichzelf lief te hebben. Wat een walgelijk mooi en rauw boek, een terechte bestseller!

Leesderecensies

Bolbuttonnieuw

ecibutton

Judith Visser - In seizoenen

Judith Visser - In seizoenen

Het verhaal is zo mooi en aangrijpend dat je het nog niet uit wilt hebben. ‘In seizoenen’ raakt je en laat je niet zomaar los. Met tranen in mijn ogen heb ik het boek uiteindelijk uitgelezen. Wat schrijft Judith Visser op een indrukwekkende manier over het gevecht tussen vasthouden en loslaten.

Recensie over In seizoenen op Boekenbeschrijfster

Wat gebeurt er als je te horen krijgt dat je ernstig ziek bent en door nalatigheid van het ziekenhuis niet meer geholpen kunt worden? Dat je in seizoenen moet gaan denken? In seizoenen is een boek over hoop en wanhoop, en over het gevecht tussen vasthouden en loslaten. Hoe belangrijk wordt het verleden, wanneer er geen toekomst meer is… Uit de recensies blijkt dat niet iedereen in tranen uitbarst bij het lezen van dit boek, wel worden alle lezers aan het denken gezet over wat nu écht belangrijk is in het leven.

Leesderecensies

Bolbuttonnieuw

ecibutton

John Green - Een weeffout in onze sterren

John Green - Een weeffout in onze sterren

John Green combineert verdriet meesterlijk met geniale humor. De manier waarop zieken keihard grappen maken over hun eigen ellende is precies goed getroffen. Het maakt het grote verdriet draagbaar en tegelijkertijd ook extra krachtig. Een prachtig boek over de angst om vergeten te worden en de drang om een stempel op de wereld te drukken. Maar vooral hoe onmisbaar liefde daarbij is.
Recensie over Een weeffout in onze sterren op 7Days; ****½

Kanker is oneerlijk. Een kind met kanker is dubbel zo oneerlijk. In dit prachtige boek van John Green staan drie tieners met kanker centraal; Isaac en de geliefden Gus en Hazel. Het zijn intelligente en grappige mensen en John Green weet hun levens heel geloofwaardig en oprecht neer te zetten. Hij schrijft niet sentimenteel, maar toch heb ik doorlopend zitten janken tijdens het lezen… Het boek is inmiddels succesvol verfilmd, maar hoe goed de film ook is, het boek is toch iets beter. Lezen dus, mits je dat nog niet hebt gedaan!

Leesderecensies

Bolbuttonnieuw

ecibutton

Julie Lawson Timmer - Nog vijf dagen

Julie Lawson Timmer - Nog vijf dagen

Dit debuut is echt aangrijpend! Het verhaal raakt je diep en je kunt het niet meer wegleggen! Afscheid nemen van mensen en geliefden. Het is zo levensecht op papier gezet. Het voelt alsof je erbij bent. En juist daarom is het zo’n uitmuntend goed boek! Je wilt deze mensen een hand onder de riem steken. Je wilt ze helpen.

Hebban | Natasja; *****

Scott en zijn vrouw Laurie nemen over vijf dagen afscheid van hun pleegzoon Curtis, die teruggaat naar zijn biologische moeder die dan vrijkomt uit de gevangenis. Mara lijdt aan de ziekte van Huntington – een ongeneeslijke ziekte die haar van de controle over haar lichaam berooft. Over vijf dagen neemt ze afscheid van haar man Tom en dochtertje Lakshmi. Vijf dagen zijn kort als je weet dat het de laatste dagen met je geliefde zijn… Op knappe wijze vlecht Lawson Timmer deze twee verhalen door elkaar heen en zorgt ze ervoor dat je als lezer met beide meeleeft.

Leesderecensies

Bolbuttonnieuw

ecibutton

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!