Yu Hua – De zevende dag

Yu Hua – De zevende dag

Tags:

 

DeZevendeDagYang Fei wordt geboren in een rijdende trein en opgevoed door een wisselwachter.

Wanneer hij op zijn 41ste overlijdt, is er geen geld voor een graf. Daardoor is hij gedoemd tot rusteloos rondzwerven in het hiernamaals. Hij ontmoet de doden uit zijn eigen leven, zoals zijn vader en zijn ex-vrouw, maar ook de slachtoffers van het moderne China: de zelfmoordenaars, orgaanverkopers, onschuldig terdoodveroordeelden.

De reis van Yang Fei brengt de diepgewortelde absurditeiten in de ziel van de Chinese natie naar boven.

bolbanner

Ben jij op zoek naar een recensie van De zevende dag  door Yu Hua? Ze staan hier voor je op een rij!

Recensie over De zevende dag op Volkskrant; ***

En ja, elke nieuwkomer wordt liefdevol opgenomen in deze haast idyllische gemeenschap, die misschien nog wel het mooist gesymboliseerd wordt door de gezamenlijke maaltijden die de geraamtes blijven nabootsen. Dat schijnt Yu Hua zijn personages uiteindelijk te gunnen: geen rust, maar een knekelig soort saamhorigheid.

Recensie over De zevende dag op CLEEFT; ***½

Hua slaagt erin de gruwelijkheden niet de overhand te laten krijgen in zijn verhaal en daarom kan ‘De zevende dag’ ook gemakkelijk als een vermakelijk en bizar boek gelezen worden, niet alleen als kritiek op de Chinese overheid.

Recensie over De zevende dag op Hebban; ****

In deze roman word je als lezer omgetoverd tot een actieve slaapwandelaar, je stapt in een erg wazig en grimmig verhaal. Het blijft echter wel behoorlijk grappig en amusant, maar dan wel op een excentrieke wijze. Yu Hua schenkt je op deze bijzondere manier een fascinerende en strenge blik op het hedendaagse China.

Recensie over De zevende dag op Literair Nederland;

Dit vierde boek van Yu Hua kan op verschillende manieren worden gelezen. In de eerste plaats als een prachtig, surrealistisch, absurd en op zijn tijd geestig verhaal van deze James Joyce Award-winnaar. In de tweede plaats kan het boek worden gelezen als een omgekeerd scheppingsverhaal, met talloze reminiscenties aan het Bijbelse. En tenslotte als kritiek op de huidige situatie van  China.

Recensie over De zevende dag op De Aziatische Tijger;

De ontmoetingen hebben een wrange ondertoon en brengen kwalijke gebeurtenissen aan het licht, die laat zien hoe de Chinese overheid met zijn burgers omgaat waarbij het individu ondergeschikt is aan het algemeen belang. Ondanks de gruwelijkheden die de auteur beschrijft is ‘De zevende dag’ is maatschappijkritisch maar ook vermakelijk en gelijkertijd een bizar boek om te lezen.

Recensie over De zevende dag op NRC; ***

Daarmee lijkt de roman een pleidooi voor meer menselijkheid, liefde, affectie en medeleven in een maatschappij waar rijkdom, status en macht de boventoon voeren. Die mooie boodschap heeft een aangename roman opgeleverd, die tegelijkertijd een beetje te braaf is.

Heb jij De zevende dag  door Yu Hua gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!