Robert van Eijden – Boek (256 blz.)

Robert van Eijden – Boek (256 blz.)

Tags:

 

boek256blzFreelance-tekstschrijver Robert van Eijden heeft grip op zijn bestaan. Iets te veel grip, misschien. Hij leidt een overzichtelijk leven volgens schema’s en systemen waar hij nooit van afwijkt, maar bezit desondanks weinig kracht – zelfs voor het oprichten van een Vereniging voor Onderpresteerders kan hij geen energie opbrengen. Met behulp van zijn vriend Paalman, de wijsheden van zijn blinde buurman en vele glazen Witte Trappist gaat hij moedeloos en volkomen zelfgeabsorbeerd elke strijd uit de weg – totdat de renovatie van zijn woningbouwflatje hem dwingt voor het eerst in zijn bestaan een daad te stellen.

bolbanner

Ben je op zoek naar recensies over Boek (256 blz.) van Robert van Eijden? Ze staan hier voor je op een rij!

Volkskrant; ****

Toch, na driekwart van de roman ben je uitgelachen. Maar onverminderd zet Van Eijden zijn grappenparade voort. Dat is jammer omdat hij daarmee bijna het zicht ontneemt op een gevoelige wending in het verhaal: de begrafenis van de blinde buurman, een zielsverwant die geen oog heeft voor schone schijn.

Cleeft;

Het lijkt er zelfs op dat Van Eijden koste wat kost een gemiddelde van één grap per twee pagina’s wilde bereiken. Een mooi streven, maar het resultaat is een hoop flauwe grappen en een paar heel leuke vindingen. Liefhebbers van flauwe humor kunnen hun geluk bij ‘Boek (256 blz.)’ niet op. Anderen moeten maar snel doorlezen naar de echt goede grappen.

New word order;

Een humoristische roman die doet denken aan de betere boeken van Herman Brusselmans en in het banale zelfs aan Charles Bukowski (maar dan met minder seks). De associatie met “Pulp” van Bukowski was de eerste die bij mij opkwam. Niet vanwege het verhaal, maar vanwege de schrijfstijl: van de eerste tot de laatste pagina onderhoudend.

Recensieweb;

Van Eijden blinkt uit in de beschrijving van de banaliteit van het dagelijkse bestaan. Zijn zinnen zijn een oefening in soepelheid, veel observaties zijn grappig en bij vlagen haast Grunbergiaans, maar het handelsmerk van Grunberg, het ironische snufje, ontbreekt.

Hebban; ****

Vooral de eindscène is prachtig. Het is schrijnend om de onwil om te leven tussen de regels door te lezen. Tegelijk blijft het aan de oppervlakte. Waarom overweegt hij bijvoorbeeld nooit zelfmoord als hij zo depressief is? En maakt dat hem bang? Is hij ooit in behandeling geweest? Heeft hij medicijnen geslikt? Daar komen we niet achter. Maar nogmaals, het is hilarisch en leest heerlijk weg.

Heb jij Boek (256 blz.) van Robert van Eijden gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter, zodat andere lezers direct zien of dit boek de moeite waard is!

 

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!