Robbert Welagen – In goede handen

Robbert Welagen – In goede handen

Tags:

 

InGoedeHandenVader worden of geen vader worden?

Met deze vraag worstelt Erik Bergmans, illustrator en al vier jaar gelukkig samen met zijn vriendin. Het moment is daar. Maar zal een kind bij hem in goede handen zijn? Was hijzelf als kind in goede handen?

Deze vragen komen op scherp te staan als hij op station Amstel tijdens het spitsuur een man ziet lopen die als twee druppels water op hem lijkt. Met zijn fiere tred, dure stropdas en aktetas is de man een andere, ‘betere’ versie van hemzelf. Is de gelijkenis maar optisch bedrog of is er meer? Om daar achter te komen, besluit hij zichzelf te volgen.

In goede handen is een ontroerend en beklemmend verhaal over familie, identiteit en herinnering.

bolbanner

Ben jij op zoek naar een recensie van In goede handen door Robbert Welagen? Ze staan hier voor je op een rij!

Recensieweb; ****

Dat frappante gegeven uit die openingsscène bevat de thematiek van de roman in een notendop. Hoe zou je leven eruit zien als bepaalde gebeurtenissen in je leven niet waren voorgevallen? Welagen kadert deze vraag in rondom een surrealistisch aandoende fantasie van zijn hoofdpersoon.

Hanta;

Door In goede handen zo te lezen, vallen ook de laatste zes bladzijden op hun plek. In de laatste bladzijden zit namelijk weinig ‘venijn’, terwijl Robbert Welagen er tot dat moment in slaagt om een buitengewoon slim geconstrueerd verhaal heel erg precies te vertellen. Zo precies dat zowat elke zin er voor het verhaal en het gemoed toe doet.

CLEEFT;

Toch ligt het er allemaal iets te dik bovenop dat dit het omslagpunt moet zijn. De ontwikkeling die Erik als hoofdpersoon maakt, had best meer impliciet mogen blijven. Door de nadruk op dat ene thema, die ene ontwikkeling, is ‘In goede handen’ eerder een uit de hand gelopen kort verhaal dan een diepgaande roman.

Athenaeum;

Welagen vertelt zijn verhaal dus door een ik-persoon tegen wie je in moet denken als lezer; je moet hem niet geloven, niet meegaan in zijn geëmmer, tegenover zoveel passieve agressiviteit moet je als lezer stevig in de schoenen staan. Dan ontstaat de spanning die In goede handen interessant maakt.

Hebban; ***

Gelukkig is de roman zeker de moeite waard vanwege de goede uitwerking van de thematiek en niet te vergeten vanwege het taalgebruik. De zinnen die Robert Welagen schrijft zijn kort, sober maar tegelijkertijd poëtisch en stilistisch.

Passionate Platform;

Je wordt vanzelf meegetrokken in Eriks gewaarwordingen, hoe onrealistisch ook. En wanneer de schrijver in deel 2 van het boek uitgebreid vertelt over zijn jeugd en over de scheiding van zijn ouders – in feite om te bewijzen dat zijn dubbelganger echt zijn tweede ik is –  ga je ook steeds meer houden van deze al vroeg teleurgestelde jongen.

NRC; ***

Zo bezien is het kindergedoe een afleidingsmanoeuvre die een veel dieper liggend probleem moet verbloemen: dat Erik vreest dat zijn kunstenaarschap onvruchtbaar zal blijken. En dat geeft juist de onvolkomenheden in deze wat weifelende roman extra diepte: je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat de artistieke twijfel van de hoofdpersoon ook Robbert Welagen niet vreemd is.

Heb jij In goede handen door Robbert Welagen gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!