Abraham Moszkowicz – Onkruid

Abraham Moszkowicz – Onkruid

Tags:

 

OnkruidIn zijn tweede boek Onkruid maakt Bram Moszkowicz korte metten met heilige boontjes, bleekneuzige betweters, kwetterende papegaaien, over het paard getilde grootheden van klein formaat, maar spaart ook zichzelf niet.

Moszkowicz neemt het op tegen krachten die hem de mond willen snoeren. Ze verschuilen zich temidden van de stadsplantsoenen onder de stoeptegels, en soms zijn ze zelfs onvindbaar als anonieme bron. Moszkowicz maakt er korte metten mee. Hij doet dat strijdlustig en met oratorische kwaliteit: speels, trefzeker, fijnzinnig, vilein en noemt man en paard.

‘In mijn eerste boek schreef ik al over onkruid: nooit eerder vond ik het nodig de halve waarheden en leugens die men in de media over mij debiteerde op andere wijze dan met het woord tegen te gaan. Niettegenstaande het feit dat ik als jonge advocaat al merkte dat dat gelijk stond aan onkruid wieden: je trekt wat uit en schraapt wat weg, een paar dagen later kun je weer opnieuw beginnen.’

Ben jij op zoek naar een recensie van Onkruid door Abraham Moszkowicz? Ze staan hieronder voor je op een rij!

Rechtbankverslaggever;

De ondertitel van het boek van Moszkowicz is voor mij veelzeggend: ‘Het zijn niet de slechtste vruchten waaraan de wespen knagen’. Moszkowicz gebruikt hier de kritiek om zichzelf nog groter te maken. Helaas voor hem zegt de ondertitel nog iets. Wespen komen ook af op overrijp fruit. Op die ene rotte appel die de rest van het mandje besmet.Dat inzien vergt inderdaad een bijna onmenselijke inspanning.

Nu;

In het boek geeft Moszkowicz een paar tekortkomingen toe die mede tot de tuchtzaak hebben geleid, maar hij legt ook nog eens uit dat de soep vooral niet zo heet gegeten had moeten worden als hij werd opgediend. Zo zet hij uiteen dat het aannemen van contante betalingen in zijn kantoor onontkoombaar was en noodzakelijk om mensen van rechtshulp te kunnen voorzien. De meeste pagina’s besteedt Moszkowicz aan het onrecht dat hem in zijn ogen is aangedaan door journalisten, die grosso modo worden neergezet als ‘krabbelaars en babbelaars’ – onkruid.

Lekker lezen; ***½

Hij pakt artikelen en analyseert deze, waarbij hij geen spaan heelhoudt van de “bewijsvoering” van de klagende partijen. Hij benadrukt dat de hele argumentatie wel heel erg op anonieme bronnen is gebaseerd. Hij maakt stellingen belachelijk en hij geeft hier en daar een sneer. Niet alleen erkent hij fouten, hij stelt zich ook kwetsbaar op. Tussen de aanvallen naar zijn “karaktermoordenaars” door, vertelt hij de impact die dingen op hem en zijn familie hebben gehad. Bij mij maakte dat het besef los dat, ja, ook Bram Moszkowicz een mens is. Heeft Moszkowicz dingen fout gedaan die het rechtvaardigen hem uit zijn ambt te zetten? Ik wist zeker van wel, maar nu weet ik dat niet zo zeker meer.

Parool;

Moszkowicz zinspeelt uitvoerig op de mogelijkheid dat de Orde van Advocaten hem heeft geslachtofferd, om een door staatssecretaris Fred Teeven voorgestelde, extra toezichthouder voor de advocatuur buiten de deur te houden. Door Moszkowicz in zijn eigen zaak op te offeren, zou de Orde laten zien dat de beroepsgroep de eigen tuchtrechtelijke boontjes wel kan doppen, is de theorie.

NRC;

Al zijn de feiten nog zo snel, als je over voldoende retorische gaven beschikt, achterhaalt het gelijk ze wel. Voormalig topadvocaat Bram Moszkowicz haalt in zijn bestseller Onkruid het allergelijkst. Tijd voor een cursus ‘je gelijk halen’.

Heb jij Onkruid door Abraham Moszkowicz gelezen? Laat hieronder jouw beoordeling achter!

1 Comment

  1. Gerrie Roozeboom

    Ja, dit wordt weer heerlijk lezen. Het zijn maar 150 bladzijdjes en het is een groot lettertype, dus hier fiets ik snel doorheen. Een oneliner van Bram is: het zijn niet de slechtste vruchten waaraan de wespen knagen. De eerste letters van elk hoofdstuk zijn verlucht met nog grotere rode letters. Waar dit op duidt, 'k zou nie wete.

     
    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!