Philip Dröge – Moresnet

Philip Dröge – Moresnet

Tags:

 

MoresnetOpkomst en ondergang van een vergeten buurlandje.

Van 1816 tot 1918 lag Moresnet aan de Nederlandse zuidgrens. Het landje had 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd echt een volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter).

De vrijheid en lage belastingen trokken duizenden avonturiers aan en Moresnet groeide uit tot een voorbeeld van hoe mensen zonder grote overheid gelukkig en welvarend konden worden. Sterker nog, de wereldvrede moest hier beginnen. Idealisten wilden er de ideale staat vestigen, met de Esperanto-naam Amikejo (Vriendschap).

Philip Dröge onderzoekt het merkwaardige verhaal achter Moresnet:

bolbanner2

Ben jij op zoek naar een recensie van Moresnet door Philip Dröge? Ze staan hier voor je op een rij!

Recensie over Moresnet op Tzum;

Dankzij zijn vlotte stijl, uitgebreide bronnenonderzoek en oog voor veelbetekenende en smeuïge details is het een feest van een verhaal geworden. Dat ook tot nadenken stemt, want het lijkt allemaal zo voor de hand te liggen dat je in een land woont met belastingen, wetten en alles wat de moderne beschaving ons heeft gebracht, keurig opgeborgen achter goed gedefinieerde grenzen.

Recensie over Moresnet op PostScriptum; ****

Moresnet werd gebruikt om de belasting te ontduiken, om de dienstplicht te ontlopen en was korte tijd een gokparadijs. Dit vertelt Dröge vooral via persoonlijke verhalen van tijdgenoten en dat zorgt voor een toegankelijk geschiedenisboek dat de eeuw dat Moresnet bestond voorbij laat vliegen.

Recensie over Moresnet op NRC; *****

Dröge sleept op overtuigende wijze randgebeurtenissen naar het centrum van zijn belangstelling. In Moresnet gaat dat van Napoleons geliefde zitbad, een filatelistenstrijd te Parijs, tot een vergeten zeeslag op het Tanganyikameer in de Eerste Wereldoorlog, en steeds weer terug naar Kelmis.

Heb jij Moresnet door Philip Dröge gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!