Phil Klay – Oorlogsverhalen

Phil Klay – Oorlogsverhalen

Tags:

 

OorlogsverhalenDeze verhalen beschrijven hoe het werkelijk is om soldaat te zijn in oorlogstijd en daarna terug te keren naar huis’. Phil Klay diende in Irak voor het US Marine Corps. In Oorlogsverhalen neemt hij de lezer mee naar de frontlinies van de oorlogen in Irak en Afghanistan, en weer terug naar hun families, die ‘geen idee hebben waar Fallujah ligt, waar drie leden van je peloton stierven’. In ‘Uitgezonden’ herinnert een soldaat zich hoe hij honden moest afschieten omdat ze de lichamen van zijn maten aanvraten; in ‘Lichamen’ vertelt een medewerker van het mortuarium hoe hij na de gevechten telkens de stoffelijke resten van zowel Amerikaanse als Irakese soldaten verzamelde; en in ‘Geld als wapensysteem’ krijgt een jonge officier de absurde opdracht om de levens van de Irakese bevolking te verbeteren met behulp van honkbal.

Ben jij op zoek naar recensies van Oorlogsverhalen van Phil Klay? Ze staan hier voor je op een rij!

8weekly; ****

Oorlogsverhalen is een vernietigend portret van de gaten die oorlog slaat, in het land waar de strijd zich afspeelt maar ook aan het thuisfront, waar de ‘gelukkigen’ die de oorlog overleefden zich gehavend weer voegen tussen onwetende burgers.

VPRO;

Het bijzondere van het boek is dat elk verhaal wordt verteld vanuit een ander perspectief. De soldaat die op het mortuarium werkt. De marinier die een kind moet neerschieten dat hem onder vuur neemt. De projectleider die honkbaltenues moet uitdelen aan Irakezen bij wijze van propaganda. De gestresste soldaat die op zoek is naar een hoer. De tolk die jihadisten uit hun verschansing moet lokken door de meest grove beledigingen en vloeken te verzinnen.

Bestel een boek bij Bol, en steun Ranking the Books!

NRC; ****

Literatuur als deze heeft, op zijn best, ook de kracht mensen tot inzichten te brengen die ze niet uit briefings of officiële rapportages halen. Misschien, heel misschien neemt ergens in Texas een al wat ouder wordende amateurschilder Klays verhalen ter hand. En misschien vraagt hij zich wel af of hij toch, ergens, in zijn leven iets verkeerd heeft gedaan.

Leesfanaten; ****

Oorlog is rauw en dat is de schrijfstijl van de schrijver ook. Hij ontwijkt de moeilijke dilemma’s niet. Hoe ga je ermee om als je een jongen van een jaar of dertien hebt neergeschoten, nadat hij jou en je manschappen beschoten heeft?

Nwoboeken;

Ik was zo geïntrigeerd dat ik alleen maar verder wilde lezen, maar tegelijk voelde ik een soort weerzin die me bijna dwong het boek aan de kant te leggen. Aan mensen met een gevoelige maag zou ik Oorlogsverhalen misschien niet aanraden, aan alle andere lezers zeker wel!

Heb jij Oorlogsverhalen van Phil Klay gelezen? Laat dan nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!