Niña Weijers – De consequenties

Niña Weijers – De consequenties

Tags:

 

consequentiesMinnie Panis, ooit een piepkleine couveusebaby en ternauwernood levensvatbaar verklaard, is een gevierde jonge kunstenares. Met haar eigen leven als basismateriaal maakt ze van de werkelijkheid een laboratorium. Ze staat aan de vooravond van een experiment dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden, wanneer het verleden zich aandient in de vorm van een brief en een serie eigenaardige déjà vu’s. Hoe ver kan ze de realiteit manipuleren zonder zichzelf te verliezen?

De consequenties is een roman over de keuze tussen verdwijnen en overleven, en het grote verlangen door een ander gezien te worden.

Ben je op zoek naar recensies over De consequenties van Niña Weijers? Ze staan hier voor je op een rij!

Athenaeum;

Met andere woorden: deze roman bijt terug. De scherpe en soms zelfs extreme vragen die erin worden opgeroepen, laten ook bij de lezer hun sporen na. De performance die een fictief verhaal in essentie is, zorgt in dit boek ook bij de lezer voor zeer levensechte vermoedens en existentiële ongerustheden. Dat maakt De consequenties tot een verhaal dat zich even scherp met het leven als met de kunst engageert, een indrukwekkende roman over de scheppende levenskunst of – zo u wilt – over de creatieve en de destructieve levenskracht van het kunstenaarschap.

The Post Online;

Gevorderde lezers zullen genieten van de snelle wisselingen tussen heden, verleden en de vele achtergrondverhalen. Toch voelt het verhaal rondom kunstenaar Bas Jan Ader halverwege het boek als een ongewenste onderbreking. Hoewel het verhaal veel beweegredenen blootlegt rondom Minnie’s keuzes, raak je even van het pad af. Dit doet Weijers overduidelijk als brug, om de spanning op te bouwen en vast te houden, wat goed werkt.

NRC; ****

Krankjorume wendingen of niet, Niña Weijers blijft zinnig en wijs schrijven, op vastberaden, en toch licht ironische toon. En juist die alles-met-alles-verbonden-metafysica zet ze eigenzinnig in: ze gebruikt die niet als verklaring, maar vergroot juist het raadsel. Dát is kunst waar je op kunt kauwen: die klinkt ‘op een bepaalde manier logisch, maar het was een type logica dat haar angst aanjoeg’. Een enigszins uit zijn verband gerukt citaat – maar in De consequenties staat niets er zomaar.

MustReads; ***

De consequenties is met zoveel inhoud, diepte en zeggingskracht geen gemakkelijk boek, maar wel een roman die de volhoudende lezer beloont. De auteur toont lef en verteltalent en maakt een licht gebrek aan consistentie goed met intrigerende bespiegelingen over identiteit in de kunst en in het leven.

Heb jij De consequenties van Niña Weijers gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!