Monique Koemans – 2013

Monique Koemans – 2013

Tags:

 

2013Op de dag dat Koning Willem Alexander in Amsterdam wordt gehuldigd en het volk uitbundig feest viert, fêteert Kika Bentinck in haar herenhuis de Haagse elite. Iedereen die er toe doet is er. Als de eerste gasten binnenstromen, schittert haar man Peter Zwart door afwezigheid en onbereikbaarheid. Dat hij er niet is, lijkt Kika niet te deren. Door een toevallige ontmoeting met haar ex, bohemien Gijs van der Duyn, eerder op de dag twijfelt ze intens over haar elitaire leven. Dat gevoel laat haar niet los en werpt een donkere schaduw vooruit op de dag.

Terwijl het land aftelt naar het koninklijk zwaaimoment, speculeert de inner circle op Kika’s borrel over een mogelijke aanslag in Amsterdam. Alles komt in een stroomversnelling als de ceremonie op de Dam ontspoort. Door rivaliteit, nooit vereffende rekeningen en de kloof tussen ons soort mensen en de rest van de wereld, tonen de gasten van Kika nu hun ware gezicht.

Ben je op zoek naar recensies over 2013 van Monique Koemans? Ze staan hier voor je op een rij!

8 weekly; **

2013 beklijft, in tegenstelling tot wat de achterflap belooft, niet als literatuur. Daarvoor wordt er te veel uitgelegd, blijven de personages te oppervlakkig en leunt het verhaal te zeer op de spanningsboog. Het is niettemin een vermakelijk verhaal, dat de lezer wel degelijk tot het eind in spanning houdt. Al is het dan door de meest gebruikelijke vragen op te roepen: wie overleeft?

Haags Bureau;

Al met al is ’2013′ een spannend boek dat in de opbouw naar de grote gebeurtenis bijna terloops ook allerlei persoonlijke misère opvoert. Daarmee doet Koemans je als lezer beseffen dat dreiging niet alleen van buiten hoeft te komen. Het boek is, hoewel het een gebeurtenis op 30 april 2013 beschrijft, ook na die datum zeker het lezen waard.

The Post Online;

Naarmate het verhaal vordert, worden de personages dieper uitgewerkt. Waar in het begin een beetje de angst heerst dat het een chickthriller a la Saskia Noort is, wordt ieder personage steeds fascinerender. Iedereen blijkt een verhaal met zich mee te dragen, en pas aan het einde tonen de personages hun ware gezicht.

De leesfabriek;

Ondanks het lezen ná de officiële inhuldiging, was het boek zeker het lezen waard. De personages, de verhaallijn en het actuele onderwerp maken het zeker een sterk verhaal.

De lady library; ***

2013 speelt heel erg met het idee van ‘wat als….’, een vraag die je liever niet stelt. Het boek is precies wat een thriller zou moeten zijn, al is het einde misschien een makkelijk uitweg gezien de vragen die nog onbeantwoord blijven.

Boekenz; ***½

De hoofdstukken zijn kort en hebben een prettige indeling. De ontknoping denk je al van ver te zien aankomen, maar het blijkt nog een verrassingselement te bevatten. De weg naar de ontknoping toe is origineel, boeiend en makkelijk leesbaar.

Crimezone; *

Op het achterplat van het boek staat wervend: “Leest als een thriller, beklijft als literatuur.” Geen van beiden is waar. 2013 is een soap, waarin valse sentimenten, typische ‘vrouwendialogen’ en een bouquetreeksachtig standenverschil de boventoon voeren.

Heb jij 2013 van Monique Koemans gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!