Maarten Asscher – Appels en peren

Maarten Asscher – Appels en peren

Tags:

 

AC ASSCHER (appels_peren) rug19.7mm.inddVan vergelijkingen wordt algauw gezegd dat ze `mank gaan en dat je ze dus beter niet kunt trekken. Vooral historische vergelijkingen moeten het dikwijls ontgelden. In de bundel Appels en peren betoogt Maarten Asscher dat juist vergelijkingen ons treffende inzichten kunnen opleveren. Hij illustreert zijn pleidooi met een twintigtal stukken, onder meer over de beide zonen Hamlet en Telemachus, over zelfmoord, over Oscar Wilde, het literair engagement, de Joodse identiteit, de Middellandse Zee, de Tweede Wereldoorlog en over het huwelijk.

Daarmee is Appels en peren een prikkelend en veelzijdig boek, waarin de meest uiteenlopende onderwerpen en figuren op het terrein van de geschiedenis, kunst en literatuur in één stereoscopische blik worden gevangen.

Ben jij op zoek naar een recensie van Appels en peren door Maarten Asscher? Ze staan hier voor je op een rij!

Athenaeum;

Het belangrijkste is dat ook dit boek, net als de eerdere bundels van Asscher, vanaf de eerste bladzijden de lezer aansteekt en besmet. Ik was althans meteen om en zag inderdaad alleen nog maar voordelen van het vergelijken en kon me helemaal niet meer vinden in die saaie, brave bezwaren die altijd worden aangevoerd tegen vergelijkingen.

NRC; ****

Appels en peren zou je zelfs ook een beetje mediterraan kunnen noemen. De essays zijn geen strakke, rechtlijnige theses met keiharde conclusies, maar door de veelheid aan ideeën, mooie details en anekdotes is deze bundel wel uitermate geschikt om rustig – bij voorkeur in de zon, aan een Italiaans meer – tot je te nemen en te overdenken.

Hanta;

De stukken in Appels en peren – die vanwege de constante belangstelling van Maarten Asscher voor bepaalde thema’s en personen soms meer met elkaar te maken hebben dan hun ontstaansgeschiedenis doet vermoeden – neigen naar het journalistieke, het documentaire, zonder onpersoonlijk en afstandelijk te zijn.

Literair Nederland;

Asscher weet er nog wel een leuk citaat van Stendhal achteraan te plakken, namelijk dat het grootste ongeluk van de gevangenis is dat je je deur niet op slot kunt doen. Maar helemaal consequent is Asscher hier niet, al is het een kleinigheid in een bundel die niet alleen plezierig leest, maar ook nog eens tot lezen, nadenken en discussie aanzet. Bovendien is het knap essays bij elkaar te brengen die elkaar versterken en ook nog een zekere eenheid vormen.

HVV;

Met het trekken van vergelijkingen moet men oppassen: meestal lopen ze wel op een of andere manier mank.  Maar als je daarvan nu eens een deugd maakt en de vraag stelt: wat kunnen we ontdekken op het moment dat de vergelijking niet meer klopt? Appels en peren… Dat doet Maarten Asscher en hij nodigt de lezer uit om samen met hem op ontdekkingstocht te gaan in de wereld van de mank lopende vergelijkingen.

Heb jij Appels en peren door Maarten Asscher gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!