Lykele Muus – Eland

Lykele Muus – Eland

Tags:

 

ElandDaniel Meskes klimt uit zijn wieg en kruipt naar de donkere kamer van zijn vader, waar hij een emmer giftige foto-inkt aan zijn mond zet. Een geniale dokter opereert en reanimeert hem tegelijk. Daniel is een medisch wonder.

Jaren later klimt Daniel op het dak van de lokale bibliotheek. Hij bekijkt de mensen en luistert naar alles wat ze zeggen: de leugens, het geroddel. Hij besluit alleen nog maar de waarheid te spreken, want iedereen wordt maar verdrietig van geheimen. Met de waarheid kun je tenminste niets kapotmaken. Maar hoe houd je dat vol, een leven zonder liegen? En wat moet je doen als je niet weet wat de waarheid is?

In filmische scènes, bevolkt door kleurrijke personages die aan die van John Irving doen denken, schept Lykele Muus de verrassende en overtuigende wereld van Daniel Meskes; een wereld die verdacht veel op de onze lijkt. Eland is een ontroerende bildungsroman over liefde, waarheid en identiteit.

Ben jij op zoek naar een recensie van Eland door Lykele Muus? Ze staan hier voor je op een rij!

bolbanner2

Recensie over Eland op Hebban; ****

Eland gaat zodoende over een aantal tegengestelde onderwerpen. Waarheid versus leugens. Vrijheid versus het gebonden zijn. Eenzaamheid versus liefde. En schuldig voelen versus daadwerkelijk schuldig zijn. Met een ogenschijnlijke eenvoud laat Muus zijn inkt vloeien en confronteert hij de lezer met deze contrasten, die subliem zijn verweven in het verhaal.

Recensie over Eland op Mijn Boekenkast;

Over de stijl valt weinig op te merken: prettig leesbaar met goed geschreven dialogen. Filmische scenes wordt er gezegd, daar ben ik het mee eens. Daarom word je zo het verhaal in getrokken, denk ik, alsof je er bij staat. Bewondering heb ik ook voor het psychologisch inzicht waarmee alle hoofdpersonen, op verschillende leeftijden, neergezet worden.

Recensie over Eland op Lalagè leest;

Daniel wordt gevolgd tot hij midden twintig is. Het afsluitende hoofdstuk speelt zich jaren later af. Er zijn wat futuristische zaken in verwerkt; hier heeft de schrijver geproefd aan een toekomstroman. Ik vind het gewaagd om te debuteren met zo’n dik boek, waar de schrijver zichtbaar veel tijd in gestoken heeft. Maar het is een erg goed verhaal geworden.

Recensie over Eland door Alex Hoogendoorn; ****

Iedere personage heeft zijn eigen verhaal. Muus laat heel mooi zien hoe iedereen een persoon an sich is, maar onlosmakelijk een bijrol heeft in de verhalen van anderen. De ontwikkeling die hoofdpersoon Daniel doormaakt is fascinerend, pijnlijk en ruw maar verfijnd – alsof je een cactus liefkozend vastpakt.

Heb jij Eland door Lykele Muus gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!