Katja Petrowskaja – Misschien Esther

Katja Petrowskaja – Misschien Esther

Tags:

 

MisschienEstherVerbijsterd, zo voelt Katja Petrowskaja zich als ze aan haar familie denkt. De meeste leden ervan leven alleen voort als naam, slechts een handjevol heeft de twee ergste rampen van de twintigste eeuw overleefd, het stalinisme en het nazisme.

Katja Petrowskaja probeert de verkruimelde familie te redden van een naamloos verleden, ze schraapt via gesprekken, archiefonderzoek en reizen stukjes en beetjes bijeen van wat ook háár geschiedenis is. Ze probeert er een samenhangend geheel van te maken en legt zo het ene na het andere drama vast, van showprocessen onder Stalin tot de gruwelijke moordpartij door de nazi’s in het ravijn Babi Jar in Kiev.

En ze geeft de mensen die er niet langer zijn een gezicht.

bolbanner

Ben jij op zoek naar een recensie van Misschien Esther door Katja Petrowskaja? Ze staan hier voor je op een rij!

Recensie over Misschien Esther op 8Weekly; *****

Dat is een bittere pil om te slikken, maar Petrowskaja is er in geslaagd geweldige literatuur te scheppen uit haar zoektocht. Uiteindelijk ligt de waarde van zowel Katja Petrowskaja’s zoektocht als Misschien Esther niet in het compleet in beeld brengen van de familiegeschiedenis, maar juist in het zoeken, in het confronteren van het verleden en de poging er iets van te maken.

Recensie over Misschien Esther op Cobra; ****

‘Misschien Esther’ is een boek dat dwingt tot een langzame en aandachtige lezing. Petrowskaja’s stijl is een genoegen. Ze schrijft in een heldere en geraffineerde taal, waarin de aandacht voor ritme opvalt. Nu eens bestookt ze je met staccato zinnetjes, dan weer stort ze lange, beeldende frasen over je neer.

Recensie over Misschien Esther op CuttingEdge; *****

Zelden, en misschien moeten we zelfs nooit zeggen, hebben we een boek gelezen dat emoties in familieverband zo accuraat weet te omschrijven. Om dan meteen de bedenking te maken dat dit nog maar haar debuut is. Ja, dit is misschien wel de mooiste intrede in de literatuur van de laatste tien jaar.

Recensie over Misschien Esther op Hebban door Nico van der Sijde; *****

De levens die zij hier hervertelt lijken wel sprookjes, de verloren familieleden lijken wel droomfiguren uit een droevige maar ongehoord rijke droom. Soms lijken de personages zelfs te vliegen op de vleugels van de fantasie, zoals in de verhalen van Bruno Schulz.

Heb jij Misschien Esther door Katja Petrowskaja gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!