Karl Ove Knausgård – Vrouw – Deel 6

Karl Ove Knausgård – Vrouw – Deel 6

Tags:

 

VrouwDe Mijn strijd-reeks is een ongekend literair project van zes boeken, waarin Karl Ove Knausgård onverholen over zichzelf en zijn familie schrijft. Zijn werk roept heftige reacties op, zowel bij pers en publiek als bij zijn naasten.

Als nooit tevoren waardeert hij daarom zijn vrouw Linda, bij wie hij veel steun vindt. Maar juist zij, met haar bipolaire stoornis, lijdt sterk onder de gevolgen van zijn literaire ambities. Had hij dit ervoor over?

Knausgård schrijft op ontroerende wijze over identiteit, menselijkheid, literatuur, kunst, geschiedenis, en wijdt een essayistisch intermezzo aan Het Kwaad. Doordat hij telkens het verstand voorbijgaat, op zoek naar de emotie, laat zijn werk niemand onberoerd.

bolbanner

Ben jij op zoek naar een recensie van Vrouw door Karl Ove Knausgård? Ze staan hier voor je op een rij!

Volkskrant; ****

Soms is het boek wat warrig, omdat het vaak springt in de tijd tussen het verschijnen van Vader en het voltooien van Vrouw. Maar aan het slot, over de ziekte van Linda, is daar weer die zinderende intensiteit die het lezen van Mijn strijd zo koortsachtig maakt. Sinds ik het boek dichtsloeg, bekijk ik de wereld anders: in hd. Ik zie meer.

Hebban; *****

Karl Ove Knausgård overstijgt in dit boek het menselijke verstand en zoekt de zuivere emotie op… en precies dit raakt de lezers. Vrouw is verslavende literatuur, niet omwille van een meesterlijke plot, wel omdat deze roman zo herkenbaar is en uit het leven gegrepen. Zonder enige opsmuk, zodanig weergaloos geschreven dat het nooit verveelt.

Tzum;

Wel beschouwd viel het slot van Mijn strijd dus enigszins tegen. Voor de eerdere delen gold ook dat de stijl beroerd bleef, de tekst sentimenteel, langdradig en vlak was. Weinig redenen waarom je duizend pagina’s van Knausgård zou willen lezen zou je zeggen. En toch; het is wachten op deel zeven.

NRC; *****

Hier vindt graven en spitten in de werkelijkheid plaats, met bijna absolutistische hardnekkigheid. Wel erg horizontaal vaak, soms tot op huiveringwekkende diepte. Voor de lezer is dat zwoegen, maar met vrucht: Knausgård geeft stookmateriaal voor je allesbrander, in overmaat en -vloed.

CLEEFT; ****½

De ware kracht schuilt echter in de queeste van Knausgård om de ervaring van het individu zo totaal mogelijk weer te geven. Daarbij komen dagelijkse besognes kijken, maar ook existentiële twijfel: ‘Waarom dat levensgevoel onder woorden brengen en niet alleen voelen of eraan denken? Ja, waarom schrijven?’

8Weekly;

Maar ook hijzelf is niet zonder zonde. Zelfs op de meest intieme momenten, die oplichten in het heel gewone bestaan, geeft hij toe dat hij naar iets anders verlangt, iets dieps, het afwezige. Om vervolgens te beseffen dat zoiets geen zin heeft.

Heb jij Vrouw door Karl Ove Knausgård gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!