Kader Abdolah – De Koning

Kader Abdolah – De Koning

Tags:

 

DeKoningKader Abdolah: ‘In Het huis van de moskee gebruikte ik de recente geschiedenis van mijn familie als achtergrond.

De koning speelt aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. De sjah en de grootvizier staan tegenover elkaar in hun visie op de toekomst van het land. Dat laatste personage is gebaseerd op mijn betovergrootvader, die de functie van grootvizier vervulde en ook dichter was.

Als je De koning leest begrijp je meteen meer over het huidige Iran en de landen daaromheen. Het is een roman over de relatie tussen Europa en het Oosten.’

bolbanner

Ben jij op zoek naar een recensie van De Koning door Kader Abdolah? Ze staan hier voor je op een rij!

Recensieweb; ***

Met De Koning heeft Abdolah een knappe historische roman geschreven. De koning en zijn gezelschap worden mensen. Abdolah houdt zich aan de belofte van de inleiding en kleurt de geschiedenis in. Ondanks enkele zwakheden is De Koning een mooi, onderhoudend en prettig leesbaar boek.

CLEEFT;

Als Abdolah deze wijze van vertellen (vanuit het perspectief van de koning) gedurende het gehele boek had volgehouden, zou het eindresultaat indrukwekkender zijn geweest. Nu is het simpelweg een boek dat mooi aansluit op de actualiteit.

MPO Books;

Abdolah toont de sjah in dit prachtig geschreven boek als een onmachtig heerser die met rigoureus optreden probeert de touwtjes in handen te houden, terwijl in werkelijkheid zijn macht afbrokkelt. De tragiek van het Perzische koninkrijk is dat het onvermijdelijke niet langer te vermijden is. Die ondergang beschrijft Abdolah echter niet: ‘…omdat de verteller altijd iets moet bewaren…’

Hanta;

Alles goed en wel, maar eigenlijk is De koning niets meer en niets minder dan een op traditionele wijze verteld verhaal over macht en machtsmisbruik. Zonder opsmuk, zonder literaire hoogstandjes. Een roman die zich afspeelt in de oriënt, maar zich voegt naar de westerse smaak. Alle bedoelingen en aanbevelingen van de schrijver ten spijt.

NCRV; **

Het viel me niet mee, ik ben maar met moeite door het boek heen gekomen. Dat heeft te maken met Abdolah’s stijl, die lijkt op die van sprookjes, kinderlijk, met veel korte zinnen. Het leest meer als een geschiedenisboek dan als een roman.

PostScriptum; ***

Kader Abdolah stapt met zevenmijlslaarzen door deze geschiedenis van Perzië. Hij gebruikt hiervoor 64 korte hoofdstukken. Liever had ik gezien dat hij een periode had uitgediept, waarin hij alle energie en ideeën kwijt zou kunnen. Nu is het van veel een beetje.

Heb jij De Koning door Kader Abdolah gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!