Joke van Leeuwen – De onervarenen

Joke van Leeuwen – De onervarenen

Tags:

 

DeOnervarenenHet zit de jonge, in armoede levende Odile en haar man Koben niet mee als zij in 1847 hun boerderij dienen te verlaten.

Waarom zouden ze niet ingaan op het aanbod van de Maatschappij voor Overzeese Volksplanting, die hun een gouden toekomst voorspiegelt aan de andere kant van de oceaan? Samen met vijftig streekgenoten wagen ze de oversteek, vol hoop, om na de uitputtende bootreis aan hun lot overgelaten te worden in een tropisch land.

Passen ze zich aan of houden ze vast aan hun gewoontes? Zal het hun lukken daar een nieuw, goed leven op te bouwen?

bolbanner

Ben jij op zoek naar een recensie van De onervarenen door Joke van Leeuwen? Ze staan hier voor je op een rij!

Recensie over De onervarenen op Volkskrant; ****

Ze is een typisch Van Leeuwen-figuur: een timide buitenbeentje dat zich meer verwondert over het leven dan dat ze er aan meedoet. Ze registreert alles, in soms dromerig, dan weer snijdend proza. Niet in staat te aarden laat ze zich meevoeren door alles wat haar overkomt. Zo blijft ze voor iedereen een vreemde, iemand uit een andere wereld, de eeuwige migrant.

Recensie over De onervarenen op CLEEFT; ****

Van Leeuwen schrijft meeslepend over de gebeurtenissen en fases die de dorpelingen meemaken. Wanhopig proberen de mensen een nieuw bestaan op te bouwen, zoekend naar een balans tussen eigenheid en aanpassing aan de nieuwe cultuur. Daardoor is  ‘De onervarenen’ spannend en confronterend.

Recensie over De onervarenen op NRC; ****

Van Leeuwen is in de roman heerlijk op dreef, en met zichtbaar genoegen blijft ze maar elementen aan deze catastrofe in het oerwoud toevoegen, opgediend in de lichtsardonische toon die ze Odile heeft toebedeeld.

Recensie over De onervarenen op Recensieweb; ***

De stijl van Van Leeuwen is beheerst, met mooie zinnen beschrijft ze de belevenissen door de ogen van Odile, maar ook de emoties die ze haar personages geeft zijn beheerst. Er wordt niet gescholden of gevloekt, niemand heeft last van heftige huilbuien of uitbundige vrolijkheid. Echt vuurwerk ontbreekt.

Recensie over De onervarenen op Literair Nederland;

Behalve onoverkomelijke moeilijkheden en vervlogen dromen laat De onervarenen de kracht van aanpassingsvermogen zien. Daarbij wordt ook duidelijk dat niet iedereen in staat is zichzelf opnieuw uit te vinden. Omdat Van Leeuwen op de laatste pagina’s nog voor een verrassing zorgt, wordt met dit bescheiden happy end ook de lezer beloond.

Recensie over De onervarenen op Cutting Edge; ***

Toch slaagt Van Leeuwen erin om op een subtiele manier humor in het verhaal te krijgen, die de toon enigszins verlicht. Het personage van Koben, wiens ego blijft groeien, wordt bijvoorbeeld zo sterk uitvergroot dat het vaak lachwekkend is. Dat mooie evenwicht maakt van ‘De onervarenen’ een boeiende, historische roman.

Heb jij De onervarenen door Joke van Leeuwen gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

1 Comment

 1. Edith wegman

  Fantastisch boek!
  Een klassieker is het nu al!
  De schrijfster is instaat om mij te nemen naar de wereld van hen die geen geluk hebben in dit leven. Ze laat zien hoe onderdrukking werkt en de dynamiek van een groep onder druk. Bijzonder hoopvol is de rol van de moeder van Odile!

   
  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!