John Green – Een weeffout in onze sterren

John Green – Een weeffout in onze sterren

Tags:

 

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

‘Ik bezing de tijd die versluiert en onthult, de tijd die je met de doden herenigt, de tijd die als water alles vernietigt wat hij voedt.’
Peter Van Houten, An Imperial Affliction

Bolbuttonnieuw

ecibutton

Ben jij op zoek naar een recensie van Een weeffout in onze sterren door John Green? Ze staan hier voor je op een rij!

8Weekly; *****

John Green heeft een boek geschreven dat eerlijk is over het leven (en de dood) van zieke kinderen, zonder deprimerend te worden. Ja, het is moeilijk om het de laatste honderd pagina’s droog te houden, maar de dood komt in dit boek enkel door leven naar voren, en de energie en empathie waarmee Green dit boek begint en eindigt is ronduit bewonderenswaardig.

7Days; ****½

John Green combineert verdriet meesterlijk met geniale humor. De manier waarop zieken keihard grappen maken over hun eigen ellende is precies goed getroffen. Het maakt het grote verdriet draagbaar en tegelijkertijd ook extra krachtig. Een prachtig boek over de angst om vergeten te worden en de drang om een stempel op de wereld te drukken. Maar vooral hoe onmisbaar liefde daarbij is.

Tzum;

Een weeffout in onze sterren van John Green. Dit is dus geen recensie, dit is een ode. Het taalgebruik van John Green is daarnaast onnavolgbaar rijk. Hij weet zinnen steeds weer een originele draai te geven. Hier mag ook een compliment gegeven worden aan de vertaler, Nan Lenders, die ervoor heeft gezorgd dat deze originaliteit ook in de vertaalde tekst van de bladzijden spat.

Cultuur Bewust;

Green schreef Een weeffoutin onzesterren voor een vriendin die aan kanker overleden is. Hij heeft er vijf jaar over gedaan. Nergens in het verhaal is te merken dat hij een persoonlijke geschiedenis heeft met deze ziekte. Hij beschrijft het verhaal van Hazel zonder onnodig sentiment, waardoor het eerlijk en oprecht aanvoelt.

Over boeken enzo;

“Een weeffout in onze sterren” is vooral een eerlijk boek: het loopt niét goed af. Met genadeloze (galgen)humor – die in de vertaling van Nan Lenders bewonderenswaardig overeind is gebleven – beschrijft John Green de wereld van jongeren met kanker. Tussen de lach en de traan bestaat amper verschil.

De boekenkast;

De auteur is er in geslaagd om de personages heel levensecht weer te geven. De vragen en de schuldgevoelens waarmee ze worstelen, de pijn en woede die ze voelen en het afscheid nemen van hun dierbaren. Het is een zeer realistische roman. Ook al is kanker een zwaar onderwerp, het is geen deprimerend of zwaarmoedig verhaal, maar een verhaal dat leest als een trein.

Bas Maliepaard;

Op internet reageren Amerikaanse jongeren massaal op dit boek: ze maken fanvideo’s, schrijven ‘titelsongs’, analyseren op fora de verwijzingen naar literatuur en wetenschap en maken plannen om samen het fictieve lievelingsboek van Hazel te schrijven. Geen wonder: deze roman raakt het hart en het hoofd. Een hartverscheurende lovestory en een uitdagend, ontluisterend verhaal over de zin van leven en dood smelten er prachtig in samen.

De Lady Library; *****

Het is realistisch geschreven, en de downs van het verhaal worden helemaal niet weggelaten. O ja, bereid je maar voor op hevige hartzeer wanneer je het boek begint te lezen, want niemand wordt gespaard! The Fault in our Stars (Een Weeffout in onze Sterren) blijft nog dagen door je hoofd spoken, en het verdriet dat het je heeft gedaan blijft nog lang nazinderen.

Boekboetiek; *****

Het is aangrijpend, hartverwarmend, grappig, meeslepend, … Alles behalve deprimerend! Met een bijzondere mengeling van zwarte humor en emoties vertelt John Green het liefdesverhaal van Hazel en Augustus.

Tessa Heitmeijer;

Een weeffout in onze sterren, het is inderdaad een mooi boek. Het verhaal is ontroerend, de gebeurtenissen verrassend en de emoties puur. Daarnaast zijn de overpeinzingen van Hazel en August mooi en diepzinnig. Maar ik mis iets. Het boek heeft me niet bij de strot gegrepen en pas weer losgelaten na het laatste woord.

Ada Salomé’s Weblog; ***½

Het is een boek waarin veel citaten en metaforen worden gebruikt van de poëtische schrijvers waar Hazel fan van is. Dat kan soms wat lastig lezen. Hazel en Augustus discussiëren veel over het leven, af en toe duurt dat te lang en wordt het zelfs saai om te lezen. Wat het boek bijzonder maakt is dat de ziekte Kanker niet het hoofdonderwerp is van het boek.

Jaap leest; ****½

John Green schreef al een aantal goede tot zeer goede romans maar met Een weeffout in onze sterren overtreft John Green zichzelf. Wat een fenomenaal goed boek is dit. Zijn dialogen zijn van ongekend hoog niveau en de gelaagdheid van dit boek is enorm zonder dat het er dik bovenop ligt.

Cobra; ****

John Green heeft dan wel een boodschap te verkondigen, een pastoor is hij niet. In plaats van de belerende vinger, bedient hij zich van krachtiger wapens. Met humor en intelligentie en oprechte betrokkenheid countert hij de onverbiddelijkheid, de zwaarte en het verdriet. Een weeffout in onze sterren is een rijk en indrukwekkend boek.

Craving Pages; *****

Ik zou dit boek echt aan iedereen aan willen bevelen. Het maakte zoveel los in mij dat ik me zelfs even niet in staat acht om in een ander boek te beginnen omdat ik nog na wil genieten van dit aangrijpende verhaal, en niet wil dat delen uit dit boek in mijn hoofd verward worden met delen uit een ander boek.

Dit ben ik mijn leven;

Ik vond het een grappig, mooi, verdrietig en geweldig boek. Meer kan en wil ik er niet over zeggen. Dit boek moet je zelf lezen en zelf ervaren.

Rouwverwerking;

Het verhaal is op aangrijpende en ontroerende manier geschreven. Je voelt je verbonden met het lot van Hazel en Gus. Waar Hazel citeert uit het boek, vind ik de gebruikte taal weleens te dichterlijk. Past dit bij een meisje van 16? Waardoor ik gegrepen werd was de liefde tussen Hazel en Gus, de onvoorwaardelijke liefde en ook de angst van de ouders.

Patsboem;

Beide tieners praten broodnuchter, soms hard over hun ziekte en die van anderen. Maar juist die houding zorgt ervoor dat het verhaal veel directer bij je binnenkomt. Valse sentimenten worden vermeden, zelfs belachelijk gemaakt. Onvergetelijke bijfiguur is Isaac, de jongen met oogkanker die blind wordt.

Hannelore Heyligen;

Dit is geen roman om medelijden op te wekken, absoluut niet. Dit is een roman die een harde waarheid vertelt, zonder één enkele verbloeming. Het weigert pertinent om de gebruikelijke verhaallijnen en emoties te volgen. Dit maakt het boek ook zo veel specialer, in tegenstelling tot andere romans met dezelfde thematiek. Een weeffout in onze sterren drukt je met je neus op de feiten.

Dizzie; ****

John Green is het meest op dreef in de ijzersterke dialogen tussen Hazel en Gus. Zij zijn het die het boek het lezen meer dan waard maken.

Anneleest;

John Green verdient het succes dat hij heeft met Een weeffout in onze sterren. Niet alleen is hij als schrijver toegankelijk voor zijn publiek, hij heeft een ontzettend mooi boek geschreven. Met hoofdpersonen die levensecht zijn: intelligent maar niet perfect, filosofisch en diepgaand maar tegelijk gek op America’s Next Top Model.

Daily Kim; *****

Het verhaal zit goed in elkaar, de liefde is echt en het speelt zich deels af in Amsterdam. Ondanks de jonge leeftijden, zijn de personages heel volwassen en alles behalve kinderachtig. En wat Hazel en Augustus voor elkaar voelen… dat is ware liefde!

Mijn literatuur- en cultuurblog;

Dit boek heeft mijn hart gebroken. Het is een prachtig verhaal over vriendschap die uitgroeit tot liefde en uiteindelijk plaats moet maken voor die verschrikkelijke rotziekte, kanker. Dit boek is zo realistisch geschreven dat het je bij de keel grijpt en je de eerste dagen (of zelfs weken) niet meer los laat.

Mustreads; ****

John Green schreef een toegankelijk en pakkend boek waarmee hij duizenden patiënten een stem geeft. Niet omdat ze zo zielig zijn, maar omdat ze ook recht op leven hebben. Een leven dat weliswaar anders is dan dat van de meeste anderen, maar dat het net zo goed verdient om ten volle geleefd te kunnen worden.

Leeswijzer;

John Green vertelt het verhaal, net zoals in zijn andere boeken, met een gezonde dosis humor, intelligentie en betrokkenheid. Net daardoor wordt het voor de lezer makkelijker om zich te identificeren. Situaties die heel sentimenteel beschreven zouden kunnen worden, worden door deze manier van vertellen echter en net daardoor pakkender.

Lien Hanssens;

dit boek heeft mijn hart gebroken. Het is een prachtig verhaal over vriendschap die uitgroeit tot liefde en uiteindelijk plaats moet maken voor die verschrikkelijke rotziekte, kanker. Dit boek is zo realistisch geschreven dat het je bij de keel grijpt en je de eerste dagen (of zelfs weken) niet meer los laat. Het vleugje humor dat eraan vast hangt, zorgt voor een verlichting van de sfeer, maar dat verdwijnt jammer genoeg samen met Augustus – een jongen waar je als lezer samen met Hazel dolverliefd op wordt naarmate het verhaal vordert.

Heb jij Een weeffout in onze sterren door John Green gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Bolbuttonnieuw

ecibutton

Trackbacks/Pingbacks

  1. Week 31 2014 – Bestseller Top 15 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  2. Week 32 – Bestseller top 15 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  3. Week 33 2014 – Bestseller top 15 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  4. Bestseller top 15 van week 34 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  5. Bestseller top 15 week 35 2014 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  6. Week 36 2014 - Bestseller Top 15 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  7. Week 37 2014 - Bestseller top 15 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!