John Boyne – De jongen op de berg

John Boyne – De jongen op de berg

Tags:

 

DeJongenOpDeBergAls de zevenjarige Pierrot zijn beide ouders verliest, moet hij zijn huis in Parijs verlaten om een nieuw leven te beginnen bij zijn Duitse tante Beatrix. Zij is huishoudster bij rijke mensen die boven op een berg wonen, ergens in Duitsland.

Maar het zijn geen gewone tijden: Pierrot leeft in 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden. Evenmin is het huis op de bergtop een gewoon huis; het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld. Een gevaarlijke wereld waarin terreur, geheimen en verraad aan de orde van de dag zijn. Is ontsnapping nog mogelijk?

bolbanner

Ben jij op zoek naar een recensie van De jongen op de berg door John Boyne? Ze staan hier voor je op een rij!

Passie voor boeken; *****

Het is een soepel, maar ook krachtig geschreven verhaal dat voortdurend in beweging is en geen moment inzakt. Het karakter van Pierrot wordt goed uitgediept en als lezer leer je de jongen goed kennen, maar later vraag je je af of je deze jongen wel beter wil leren kennen.

CLEEFT;

Boyne weet precies de goede middenweg te vinden tussen wat wel en niet uitgesproken moet worden. Hierdoor krijgt het verhaal extra lading. Pieter begrijpt pas later in zijn leven waar hij eigenlijk precies getuige van is geweest tijdens zijn verblijf in Berghof. De gruwelijkheden van de oorlog worden nergens gespecificeerd maar zijn toch alom aanwezig.

Hebban; ***

De jongen op de berg is een boek dat makkelijk leest. Het is Boyne gelukt om de lezer door de ogen van een kind niet alleen het opgroeien als buitenbeentje te laten ervaren, maar ook de oorlog en alle brute gebeurtenissen die daarbij horen. Dat is knap en maakt het een interessant boek, zowel voor volwassenen als kinderen.

Boekenbeschrijfster; *****

Boyne belicht een onderdeel van de Tweede Wereldoorlog, waar ik nog weinig over gelezen heb. De auteur laat het verhaal zien van iemand die “slecht” was tijdens de oorlog, en die dat meer beseft heeft dan hij in eerste instantie wil laten blijken. ‘De jongen op de berg’ is wederom een prachtroman over de Tweede Wereldoorlog die indruk maakt.

Lieve Hart!;

‘De jongen op de berg’ is een indringend verhaal over de Tweede Wereldoorlog met schokkende gebeurtenissen die telkens in mate toenemen. Verbazingwekkend hoe een onschuldig kind met in aanleg een goed hart, toch zo geïndoctrineerd kan worden door mensen en macht.

DeLeesfabriek;

Helaas mist De jongen op de berg diepgang. De thematiek wordt wel besproken, maar krijgt niet heel veel podium. Ook de personages missen karaktereigenschappen, waardoor het moeilijk is ze echt te doorgronden. Echter, De jongen op de berg blijft een zeer aantrekkelijk verhaal dat je zult verslinden.

Heb jij De jongen op de berg door John Boyne gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!