Joel C. Rosenberg – De ontsnapping

Joel C. Rosenberg – De ontsnapping

Tags:

 

DeOntsnappingDe oorlogsmachine van de nazi’s walst over Europa. Twee moedige mannen nemen de onmogelijke taak op zich om de wereld te waarschuwen.

Jean-Luc Leclerc, hulppredikant in Le Chambon, Zuid-Frankrijk, ervaart aan den lijve hoe het net van de nazi’s zich begint te sluiten. In zijn eigen familie vallen de eerste slachtoffers van het oorlogsgeweld.

Op een nacht staan er onbekenden bij hem op de stoep. Het zijn gevluchte Joden die om hulp vragen. De weken erna blijven er mensen komen. Jean-Luc wordt de leider van de vluchtelingenopvang, zijn dorpje een veilige haven voor duizenden ontheemden. Maar dan gaat het mis, dramatisch mis. Jean-Luc wordt gedeporteerd naar Auschwitz.

Samen met Jacob Weisz, een Joodse verzetsman die in Auschwitz belandde na een sabotagepoging, besluit Jean-Luc alles op alles te zetten om te ontsnappen en het Westen te bereiken. Koste wat kost moeten de ogen van de geallieerden geopend worden voor de gruwelijke waarheid van wat zich in Polen afspeelt, voordat het fascisme heel Europa in zijn greep krijgt. Het lot van miljoenen mensen staat op het spel.

bolbanner

Ben jij op zoek naar een recensie van De ontsnapping door Joel C. Rosenberg? Ze staan hier voor je op een rij!

Antoinette’s Boeken Commentaar; ***

Maar toch, vanaf het moment dat Jacob zit opgesloten in de trein naar Auschwitz (pagina 130) krijgt het verhaal me te pakken. Hoewel ik al veel heb gehoord, gezien en gelezen over de verschrikkingen van de Holocaust, ben ik elke keer weer geschokt over hoe erg het was. Een verhaal verzonnen of niet, blijft indringend.

Geloof in Boeken;

Net als in de andere boeken van de auteur komt ook hier regelmatig de christelijke achtergrond om de hoek kijken. Niet op een overdreven manier, maar wel altijd aanwezig zijn verwijzingen naar het geloof, met name als de ultieme drijfveer om hoop te houden in een donkere wereld.

Christelijke Boeken; ****½

De christelijke boodschap is goed in dit boek verwerkt, alhoewel er respect is voor het joodse geloof. Dit is een spannend oorlogsboek met de nodige actie. Het boeit van begin tot einde. Er komen wel vreselijke gebeurtenissen in voor, dus daar moet je tegen kunnen.

The Book Girl; ***½

Natuurlijk komt de motivatie van christenen om joden te helpen aan de orde, maar ook wordt met verbazing beschreven hoe de Duitse kampbewakers door de week bezig zijn met martelpraktijken, maar wel op zondag naar de kerk gaan. Er zullen lezers zijn die zich zullen storen aan deze christelijke invalshoek, maar voor mij is het een spannend aangrijpend boek, dat je niet makkelijk weg zult leggen.

Boeken bloggenderwijs;

Vrijwel altijd neemt Rosenberg ook de tijd om iets van zijn christelijke levensovertuiging te delen. In dit geval doordat de joodse hoofdpersoon goed bevriend raakt met een protestantse dominee. De twee vinden elkaar, ondanks het verschil in religie. Mooi!

Heb jij De ontsnapping door Joel C. Rosenberg gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!