Javier Marías – Zo begint het slechte

Javier Marías – Zo begint het slechte

Tags:

 

ZoBegintHetSlechteWelk geheim ligt er verscholen achter het ongelukkige huwelijk van Eduardo en Beatriz?

Zelfs Juan de Vere, vriend en vertrouweling, kent de waarheid niet. In het bruisende Madrid van 1980 werkt hij voor de filmregisseur en zijn vrouw. Deze positie stelt hem in het staat het vreemde en onevenwichtige leven van dit echtpaar te bestuderen. Wanneer hij Beatriz’ minnaar wordt, volgen de schokkende gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op.

Jaren later beseft Juan dat we ons verleden onder ogen moeten zien, om niet in een leugen te blijven leven. Maar bovenal ontdekt hij dat onze kijk op de gebeurtenissen uit het verleden altijd gekleurd is door persoonlijke observaties; niet omdat we dat willen maar omdat we niet anders kunnen.

Javier Marías is een genadeloos kenner van het menselijk hart en is niet blind voor de duistere kanten en de verborgen hoeken ervan. Zo begint het slechte is een intelligente diepgravende roman over begeerte, trouw, gewetensbezwaren en respect. Liefde, passie en een mysterieus sterfgeval – de grote Spaanse romancier en bestsellerauteur Javier Marías is in Zo begint het slechte in topvorm.

bolbanner

Ben jij op zoek naar een recensie van Zo begint het slechte door Javier Marías? Ze staan hier voor je op een rij!

Volkskrant; *****

Dankzij deze sterke plotwendingen – die Marías zoals te doen gebruikelijk van talloze intrigerende zijpaden voorziet – maken politiek, waarheidsvinding en de morele implicaties daarvan langzaam maar zeker plaats voor een prangende existentiële vraag: moeten we wel willen weten wat we nog niet wisten? Het is een vraag die, zo weet Juan de Vere, ook zijn eigen leven zal overschaduwen.

Hebban; *****

In Zo begint het slechte keert Marías terug naar het universum waar hij bekend om staat. Hij graaft zich een weg door de menselijke psyche en verhaalt over begeerte, trouw en gewetensbezwaren. Daarnaast belicht hij duistere kanten en laat daarmee ook de verborgen hoeken van het menselijk bestaan zien. En zoals het hoort bij een ‘echte’ Marías zal er ook de nodige liefde en passie aanwezig zijn in het verhaal.

NRC; *****

Zo begint het slechte is geen pleidooi voor zand-erover. Het is een indringende en hoogst ongemakkelijke verhandeling over de reikwijdte van rede, regels en rechtlijnigheid, en de hinderlijke manier waarop de concrete werkelijkheid daarbij voortdurend zand in de raderen gooit. Een filosofische roman, jazeker, maar dan wel in de beste betekenis van het woord. Want het is óók een verhaal dat je ademloos uitleest.

Heb jij Zo begint het slechte door Javier Marías gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!