Jan Meeus – Verraad. De misdaadbiografie van Willem Holleeder

Jan Meeus – Verraad. De misdaadbiografie van Willem Holleeder

Tags:

 

verraadholleeder‘Met mij als vriend hoef je voor niemand bang te zijn. Behalve voor mij.’

Verraad is het levensverhaal van Willem Holleeder (1958) na de misdaad die van hem een bekende Nederlander maakte: de ontvoering van Freddy Heineken. Na zijn celstraf leek het dat Holleeder een normaal bestaan op wilde bouwen in de bovenwereld. Maar achter de schermen bleef de positie van de Neus in de Amsterdamse onderwereld onaangetast. Een simpele optelsom van oude en nieuwe zaken leert dat de naam van Willem Holleeder sinds 1995 in ruim twintig onderzoeksdossiers voorkomt. Hij wordt in verband gebracht met de liquidaties van Heinekenontvoerder Cor van Hout (2003), vastgoedhandelaar Wim Endstra (2004), beroepscrimineel John Mieremet (2005), hasjhandelaar Kees Houtman (2005) en kroegbaas Thomas van der Bijl (2006).

Verraad is het eerste boek over de criminele levenswandel van Nederlands bekendste onderwereldfiguur. Dit boek is gebaseerd op het onderzoeksmateriaal van justitie en politie en diverse getuigenissen van binnen en buiten het criminele milieu. De rechtszaak tegen Willem Holleeder is vermoedelijk de finale akte in een poging de schuldigen te berechten in het lange en gewelddadige gevecht om de macht in de onderwereld. In dit conflict is Willem Holleeder een van de weinige hoofdrolspelers die nog leven. Volgens zijn zussen Astrid en Sonja komt dat doordat hij iedereen weet te manipuleren. ‘Hij is een psychopaat en heeft echt iedereen in zijn omgeving verraden.’

bolbanner

Ben je op zoek naar recensies over Verraad. De misdaadbiografie van Willem Holleeder van Jan Meeus? Ze staan hier voor je op een rij!

Nu; ****

Justitie is alleen gericht op strafbare gedragingen en daarbij komt het gewone leven niet aan de orde. Dat staat een adequate weergave van de feiten niet in de weg, en er ontstaat een beeld van Holleeder als een gewiekste intrigant die mensen effectief tegen elkaar weet uit te spelen, steeds met dodelijke afloop.

Vrij Nederland;

Het boek is voor een belangrijk gedeelte een ‘dossierstudie’, gebaseerd op grote strafonderzoeken waarin ’s lands bekendste crimineel een rol heeft gespeeld. Die documenten vormen in de woorden van de auteur ‘een contemporaine geschiedenis van de Amsterdamse onderwereld vanaf pakweg 1990’. Dat is ook meteen een punt van kritiek: wie de afgelopen jaren de ontwikkelingen in het hoofdstedelijke milieu heeft gevolgd, vindt weinig verrassingen in Verraad.

Vlinders Crime;

Het boek is een aanrader en ik geef het een dikke 8 leest lekker weg. Als je het zo weer leest word je gelijk bevangen door het boek, het is net zoals met het boek van Peter R. de Vries over de Heineken ontvoering het pakje gelijk en je wil het aan een ruk uit lezen.

Heb jij Verraad. De misdaadbiografie van Willem Holleeder van Jan Meeus gelezen? Vind je het een aanrader of niet? Laat nu jouw beoordeling achter zodat andere lezers weten of dit boek de moeite waard is!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!