James Fallon – De psychopaat in mij

James Fallon – De psychopaat in mij

Tags:

 

DePsychopaatInMijJames Fallon deed als succesvol neurowetenschapper een ontdekking in zijn lab die zijn leven op z’n kop zette. Bij het bestuderen van hersenscans van familieleden die als controlegroep fungeerden, stuitte hij op een scan die sterk leek op die van de seriemoordenaars die hij onderzocht. Echt verontrustend werd het toen bleek dat de scan van zijn eigen brein was.

Hoe kon hij, gelukkig getrouwd en vader van drie kinderen, een psychopaat zijn? Was hij in staat tot de gruwelijkheden die sommige psychopaten begaan? In welke mate beïnvloedde zijn genetische aanleg zijn gedrag? Wat was de rol van zijn opvoeding en van het gezin waarin hij opgroeide? Hoe kon hij maatschappelijk zo succesvol zijn?

In De psychopaat in mij zoekt Fallon naar antwoorden op deze vragen. Hij sprak met vrienden en collega’s, ging bij zichzelf te rade, dook in zijn familiegeschiedenis en schreef een prachtig en intrigerend verhaal – waarvan toon en handelingen soms iets verraden van zijn breinconditie. Hij legt daarnaast uit hoe de neurologie, genetica en epigenetica van psychopathie in elkaar steken, waarom psychopaten doen wat ze doen, waarom ze bestaan en hoe je met ze om moet gaan.

Ben jij op zoek naar een recensie van De psychopaat in mij door James Fallon? Ze staan hier voor je op een rij!

Volkskrant; ****

De ontdekkingsreis van de hoogleraar leidt tot een theorie over psychopaten, die behalve op een genetische en neurologische component ook steunt op opvoeding en ontwikkeling. We kunnen de milde psychopaten, ‘mensen zoals ik’, schrijft hij ironisch, goed gebruiken. Maar dan moeten we de kleine psychopaatjes wel zo vroeg mogelijk opsporen en goed behandelen. En zo vergoelijkt Fallon charmant en vilein de duistere kanten van zijn persoonlijkheid. Het is een verrassende maar onuitgewerkte uitsmijter van dit spannende boek, waarin je spelenderwijs kennis opdoet over de aard van het misdadige brein.

De Jonge Psychiater:

Hoewel het boek in de eerste hoofdstukken vlot leest en je meesleurt in de boeiende levensloop van de auteur (met soms heel bizarre wendingen) verliest het uiteindelijk zijn vaart om te eindigen met veel onbeantwoorde vragen. De vraagstelling blijft pertinent (Bepalen onze hersenen ons gedrag) maar de hoofdstukken vermijden de essentiële vragen om relevante antwoorden te verkrijgen op die vraagstelling.

De Maakbare Mens;

De auteur onderstreept herhaaldelijk dat er in zijn levensloop geen tekenen van psychopathie terug te vinden zijn, ofschoon zijn hersenscan daarvoor wel vrij typisch is. Of vindt hij er toch? Dit is misschien uitputtend voor de ene, maar juist spannend voor de andere lezer. De psychopaat in mij is een vlot geschreven, goed onderbouwd en onderhoudend boek. De Amerikaanse insteek valt erbij te nemen.

Heb jij De psychopaat in mij door James Fallon gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!