Ian McEwan – Solar

Ian McEwan – Solar

Tags:

 

solarSolar vertelt het verhaal van Nobelprijswinnaar Michael Beard, een natuurkundige. Hij heeft een manier gevonden om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar Beard ligt zo vaak onder vuur in de media door zijn controversiële uitspraken over vrouwen (hij is inmiddels voor de vijfde keer getrouwd) dat er weinig aandacht is voor zijn ideeën over klimaatverandering. Wanneer zijn leven zakelijk en privé door een krankzinnig ongeval verwikkeld raakt, ziet Beard zijn kans schoon zich te ontdoen van echtelijke moeilijkheden, zijn carrière nieuw leven in te blazen en de wereld een milieuramp te besparen.

Ben jij op zoek naar recensies van Solar van Ian McEwan? Ze staan hier voor je op een rij!

Trouw;

De romans van McEwan zijn eigenlijk altijd een plezier om te lezen, om de rijke detaillering, de fraaie zinnen, de knappe opbouw, het realisme. Maar zijn keuze voor Beard als bijna komische gulzigaard is niet helemaal geslaagd, humor is nu eenmaal niet zijn stiel en Beard blijft te zeer op afstand. De enige aan wie je je hart verpandt is de jonge ’paardestaart’ Tom Aldous, die al vroeg uit beeld verdwijnt, al zal zijn schim de Nobelprijswinnaar nog lang blijven achtervolgen. Dat alles maakt ’Solar’ tot een raak, knap, lezenswaardig boek, dat toch de warmte mist om het tot een dierbare roman te maken.

NRC;

In hoeverre kun je Solar nu een roman over de klimaatverandering noemen? Er wordt tegenwoordig weer veel gesproken en geschreven over het engagement in de literatuur. Ook Solar kan, net als The Child in Time, Black Dogs of Saturday, voor een geëngageerd boek doorgaan, wat niet wil zeggen dat de lezer moreel het mes op de keel krijgt gezet, bijvoorbeeld om zich meer te bekommeren om de opwarming van de aarde. De hele klimaatverandering is eerder een actueel gegeven, dat McEwan gebruikt om er een literair spel mee te spelen, maar wel een serieus spel.

Bestel een boek bij Bol, en steun Ranking the Books!

Knack;

Solar is grappig, slim geschreven en spannend tot op de laatste bladzijde. Een roman om, Beardsgewijs, duimen en vingers bij af te likken.

Cobra;

Ian McEwan waarschuwde zelf voor een louter satirische lectuur van “Solar”, maar kreeg niet lang daarna de Bollinger Everyman Wodehouse Prize voor komisch proza. Hij toonde er zich niettemin zeer blij mee. Louter komisch is “Solar” zeker niet maar tot een probleemroman laat dit boek zich evenmin reduceren. Misschien vormt Michael Beard zelf het pijnlijke raadsel van dit boek. Hij bezorgt de lezer rillingen van afschuw, angst voor zelfherkenning en veel komisch plezier.

Heb jij Solar van Ian McEwan gelezen? Laat dan nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!