Herman Koch – Geachte heer M.

Herman Koch – Geachte heer M.

Tags:

 

GeachteHeerMIn Geachte heer M. – het langverwachte nieuwe boek van Herman Koch – had de eens zo gevierde schrijver M. zijn grootste succes met een roman over de geruchtmakende verdwijning van Jan Landzaat. Deze leraar geschiedenis verdween na een korte affaire met een bloedmooie leerlinge, en werd voor het laatst gezien bij het vakantiehuisje waar zij met haar nieuwe vriendje verbleef. De roman was een bestseller en betekende M. s internationale doorbraak, maar nu, aan het eind van zijn carrière, raakt hij steeds meer in de vergetelheid. Maar niet bij zijn mysterieuze benedenbuurman, die M. scherp in de gaten houdt.

Wat heeft hij met de verdwijningszaak te maken? Met vlijmscherpe pen vertelt Herman Koch het intrigerende verhaal van een aftakelende schrijver, twee verliefde tieners en een verdwenen leraar. Door de bestseller lijkt hun lot voor eeuwig met elkaar te zijn verbonden. Geachte heer M. is een grootse roman over jaloezie en afgunst, vriendschap en liefde. Met zijn wereldwijd geroemde scherpe blik ontziet Herman Koch ook nu weer niets en niemand.

Herman Koch (1953) is bekend als televisiemaker (Jiskefet) en schrijver. Na zijn debuutroman Red ons, Maria Montanelli (1989) verschenen onder meer Eten met Emma (2000), Odessa Star (2003) en Denken aan Bruce Kennedy (2005). In 2009 kwam Het diner uit, de roman waarmee Koch wereldberoemd werd. Het diner werd verkocht aan maar liefst 37 landen en stond wekenlang op de bestsellerlijst van The New York Times. In 2011 verscheen Zomerhuis met zwembad, dat eveneens een groot succes was.

Ben jij op zoek naar een recensie van Geachte heer M. door Herman Koch? Ze staan hier voor je op een rij!

Nu; ***½

Schrijvers en leraren krijgen het Kochiaans voor de kiezen. Dat levert vermakelijke verhalen op over de ego’s van Nederlandse auteurs, die hier slechts als M, N en S worden aangeduid – door enkele additionele kenmerken wijzen die letters echter in de richting van auteurs als Mulisch, Nootenboom en Siebelink. Die insteek varieert van bijtend tot leuk, totdat twee schrijvers met elkaar op het Boekenbal op de vuist gaan. O? Het is een lange scène die expliciet fysiek is uitgeschreven, zonder echt overtuigende motieven.

Vrij Nederland;

Al snel stappen we daarom in deze roman uit het hoofd van de goed doserende thrillerverteller Herman die zijn buurman stalkt. De volgende hoofdstukken hebben andere stemmen. Van scholieren, van de leraar, van de schrijver M., weer van Herman, soms in de ik-vorm, soms spreekt een alwetende verteller. De roman raakt zodanig uit balans dat als eerste de suspense wegebt. Dat roept de vraag op wat meesterplotter Herman Koch na dat strakke begin bezielde.

Parool; ****

‘Geachte heer M.’ is pakkend vanaf de eerste alinea. M. is een oude schrijver. Ooit succesvol, een paar bestsellers, inmiddels dreigt de vergetelheid. Niet dat hij zich daar heel druk om maakt. Hij maakt de types die hij beschrijft belachelijk, en tegelijkertijd geeft hij hen de ruimte om zichzelf belachelijk te maken. ‘Geachte heer M.’ is niet alleen spannend, maar ook regelmatig goed voor een schaterlach. Het zal dus wel geen literatuur zijn.

Guido Huisintveld; ****

Herman Koch schrijft toegankelijk en onderhoudend. Hij lijkt zichzelf en zijn collega’s flink op de korrel te nemen. Ook de hele kermis rondom boekpresentaties ontkomt niet aan een bijtende beschouwing, hoewel dit met een knipoog gebeurt. De tomeloze zelfpromotie is geachte heer K. immers ook niet vreemd.

Cobra; ***

‘Geachte Heer M.’ is geen ‘whodunit’ maar een “whathappened” roman. Herman Koch haalt zeer gewiekst de werelden van onderwijs en literatuur, verleden en heden naar elkaar toe, met een verrassend slot op de koop toe. Of het een verhaal van verdwijning, zelfmoord of moord is komt de lezer pas aan het eind te weten. De afloop werpt een verrassend licht op de moeilijke en ambivalente verhouding tussen werkelijkheid en fictie en op de wreedaardige en manipulerende aspecten van elk creatief proces.

NRC; ****

Met dit boek lijkt Koch te willen terugkeren naar de niet-rechtlijnige literatuur. Geen maatschappelijke provocaties meer. Veelzeggend: tijdens een bibliotheekoptreden zegt M. iets balorigs over goed en fout tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar de precieze inhoud daarvan vermeldt Koch niet. Hetzelfde doet hij met M.’s ‘foute’ opmerking over het verzet, op tv, voorafgaand aan het Boekenbal. Het gevolg van de opmerking: een literair handgemeen in de wandelgangen van het Bal, tussen de mastodonten M. en N.

Boekhappen; ****

Ik las een lekker thrillerachtig boek, met een wat rommelig verhaal, met op zijn tijd die typische Koch humor, dat vooral ging over het schrijverschap en een morele vraag in zich heeft. Daarvoor zou ik 3,5 ster geven. Maar door de geweldige wending aan het eind zijn het er uiteindelijk toch vier geworden. En het antwoord is ja: een schrijver kan ver gaan, in zijn interpretatie van de feiten. Te ver. En nee: je hoeft het niet te lezen. Maar als je het wel doet: het is de moeite waard.

Hebban; ****

Geachte Heer M. kent vele wisselende vertelperspectieven en tijdsprongen. Doordat je als lezer de ene keer door de ogen van de onderbuurman, dan weer door de ogen van M., zijn vrouw, leraar Landzaat of Laura meekijkt, worden de verschillende verhaallijnen steeds meer met elkaar verweven. Alhoewel de eerste wisseling van vertelperspectief even wennen is, heeft Koch de omschakelingen zo sterk geschreven dat het voor de lezer gedurende de rest van de roman niet moeilijk is om te switchen naar een andere verteller.

Recensieweb; ***

Via M. geeft Herman Koch ook een inkijk in de wereld van schrijvers. Interviews geven, de vele borrels van de uitgeverij, het gedoe om verkoopcijfers, een lezing in een bibliotheek ergens in het land en het boekenbal. In M. herkent de lezer gemakkelijk iets van Mulisch, maar echt één op één is het ook weer niet. Het gaat niet zozeer om specifieke schrijvers als wel om typen die in de literaire wereld rondlopen.

SeventyEight; ***

Maar het hele verhaal in Geachte heer M. is een beetje typisch. De haast thrillerachtige passage worden afgewisseld met satirische beschrijvingen van leraren en het schrijverschap om vervolgens over te gaan in een weekje plezier onder jongeren. Herman Koch schakelt in tijd en tussen personages. Op deze manier wiebelt het verhaal alle kanten op. Sterke stukken afgewisseld met passages die er nauwelijks toe doen.

Heb jij Geachte heer M. door Herman Koch gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter

Trackbacks/Pingbacks

  1. Week 20 - Besteller Top 15 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  2. Week 21 - Bestseller top 15 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  3. Week 22 – Bestseller top 15 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  4. Bestseller top 15 week 35 2014 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  5. Week 36 2014 - Bestseller Top 15 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!