Herman Koch – De greppel

Herman Koch – De greppel

Tags:

 

degreppelRobert Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam, vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders. En nog wel met die oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu. Niet veel later beweert een journaliste dat de burgemeester betrokken is geweest bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Dan staat opeens zijn vierennegentigjarige vader op de stoep: hij en zijn vrouw willen samen euthanasie plegen.

‘De greppel’ laat zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd steeds verder verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens. Of ziet Robert Walter de dingen juist voor het eerst echt helder?

Herman Koch (1953) was bekend als televisiemaker (‘Jiskefet’) en is inmiddels wereldberoemd
geworden met ‘Het diner’. Die roman werd verkocht aan achtenveertig landen en stond wekenlang op de bestsellerlijst van The New York Times. De Amerikaanse verfilming, ‘The Dinner’, gaat in 2017 in première. ‘De greppel’ gaat over macht, jaloezie en is geestig en verontrustend: een onmiskenbare Herman Koch.

Ben je op zoek naar recensies over De greppel van Herman Koch? Ze staan hier voor je op een rij!

Recensie over De greppel op Parool; **** (voor abonnees)

Maar… het eigenlijk thema van deze roman is de verbeelding. Herman Koch laat prachtig zien hoe je dingen kunt zien die er misschien helemaal niet zijn, hoe die verbeelding met je op de loop kunnen gaan. De Greppel is een ode aan de verbeelding.

Recensie over de greppel op NRC; ***

Voor een roman die zich zo nadrukkelijk in de herkenbare realiteit afspeelt, is er wel veel verbeelding nodig om de koerswijziging van Walter te geloven. De bedoelingen van De greppel mogen dan goed en lovenswaardig zijn – laten we ons denken niet laten begrenzen! – maar helemaal overtuigen doen ze niet. Of is dat een vooroordeel over wat een roman moet doen?

Heb jij dit boek gelezen? Laat nu jouw beoordeling over de greppel achter, zodat andere lezers weten of dit boek de moeite waard is.

Bolbuttonnieuw

ecibutton

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!