Hendrik Groen – Pogingen iets van het leven te maken

Hendrik Groen – Pogingen iets van het leven te maken

Tags:

 

PogingenIetsVanHetLeventeMakenHendrik Groen is wel oud maar niet dood, en niet van plan zich eronder te laten krijgen.

Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde?

In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid te nemen van dit charmante personage…

Ben jij op zoek naar een recensie van Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen? Ze staan hier voor je op een rij!

PostScriptum; ****½

Inderdaad: het zijn allemaal pogingen iets van het leven te maken. Vegeteren kan altijd nog en al vergist Hendrik zich een keertje in een naam en zijn er herhalingen te lezen, laten we niet vergeten dat hij de leeftijd hiervoor heeft. Een heerlijk boek voor ouderen die zich zullen herkennen (en misschien wel schrikken), maar ook voor hen die de uiterste houdbaarheidsdatum nog ver voor zich weten.

Hebban; ****

De lezer hecht zich aan het groepje vrienden dat laat zien dat alledaagse zaken uit de ‘gewone’ wereld, zoals vriendschap, verliefdheid, pesten en jaloezie, ook in een verzorgingshuis aan de orde van de dag zijn. De schrijver, wie het ook is, laat de lezer op de laatste pagina dan ook met een brok in de keel achter.

Recensieweb; ***

Daarnaast beginnen de korte stukken tekst op een zeker moment te vermoeien: dit is uiteraard gebruikelijk voor een dagboek, maar het haalt de vaart uit het verhaal. Toch blijft Hendriks humoristische kijk op het leven boeien. Ondanks de structuur is Pogingen om iets van het leven te maken de moeite van het lezen meer dan waard.

FerdiBlog;

Daarmee is het dagboek vaak ook ontroerend, maar (gelukkig) nog vaker ontzettend grappig, want de droge pen van Groen doet vaak grinniken. Want het leven in een verzorgingshuis is niet alleen kommer en kwel wanneer je er voor kiest om er nog wel wat van te maken.

The Book Girl; ****

Het boek is een hilarisch én ontroerend boek welke de lezer een inkijkje geeft in het dagelijks leven binnen een verzorgingshuis. Samen met zijn vriend Evert zet Hendrik het tehuis regelmatig op stelten, zoals met de aquarium aanslagen. Regelmatig heb ik dan ook geschaterd om het kattenkwaad welke de heren uithalen en hun avonturen binnen het verzorgingshuis.

Bunt Blogt;

Het boek is opgewekt van toon en dat leest prettig. Vooral de eerste helft, daarna is de vaart er wel een beetje uit, alsof de auteur ook niet meer zo’n zin heeft in het project en het als een verplichting ziet om elke dag maar weer een stukje te leveren voor Torpedo.

Storyhunters; *****

Het verhaal is op veel momenten heel ontroerend. Niet een huilboek dat absoluut niet! Maar het wekt heel veel emotie op. Hoe een man, van alles doet om niet achter de geraniums te zitten, en slaagt ondanks de constante tegenslagen van de ouderdom. Dat harde knokken tegen deze tegenslagen is voor mij heel ontroerend. Hendrik Groen laat zich echt niet op zijn kop zitten en is fel met reacties op deze gebeurtenissen. Voor mij was de roman op dat moment heel erg echt, alsof ik het leven van medemens tot in de details snap en respecteer.

Tessa Heitmeijer;

Pogingen om iets van het leven te maken is een ontroerend, gevoelig en vooral erg lief boek. Het maakt je aan het lachen, en doet je meeleven met oude mensen die hun dagen in een verzorgingshuis slijten waar hen steeds meer wordt afgepakt. Het boek is inmiddels een culthit, en dat is niet verwonderlijk. Nooit eerder is er zo openhartig en eerlijk geschreven over het dagelijks leven van de bejaarde mens.

HaarlemsDagblad; ***

Voor wie het na lezing nog niet door heeft, meldt de uitgever het er voor de zekerheid maar bij: de naam Hendrik Groen is een pseudoniem. Verhaalopbouw en stijl verraden dat achter deze ’debutant’ een ervaren schrijver schuilgaat. Gokje: Nico Dijkshoorn?

Het straatje van Zilvertje;

Het is gek, het is, grappig, wat zeg ik: ik bulderde het vaak uit, mijn buren zullen vast gedacht hebben dat ik gek werd daar in de luwte van mijn tuintje. Maar het is ook zo waar en komisch. Alle mensen in de zorg zouden dit boek moeten lezen, alle kinderen met al dan niet vrijwillig opgesloten ouders.

Heb jij Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bestseller top 10 - week 11 2016 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  2. Bestseller top 10 - week 19 2016 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  3. Bestseller top 10 - week 21 2016 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!