Hanya Yanagihara – Notities uit de jungle

Hanya Yanagihara – Notities uit de jungle

Tags:

 

NotitiesUitDeJungleIn 1950 vindt Norton Perina tijdens een antropologische expeditie naar een afgelegen eiland in Micronesië de verloren gewaande primitieve stam waarnaar hij op zoek was.

Bovendien ontdekt hij er in de buurt een groep mensen die in bomen wonen. Ze blijken van een ongelooflijke ouderdom te zijn en in toenemende mate seniel. Omdat hij de kans op eeuwig leven niet wil missen, doodt hij een van de schildpadden, wier vlees de bron tot lang leven lijkt te zijn, en neemt die mee naar Amerika.

Zijn onderzoek maakt Perina wereldberoemd en levert hem zelfs een Nobelprijs op. Maar het komt hem duur te staan. Al snel verliest hij controle over zijn eigen leven, met desastreuze gevolgen. Een pupil redigeert deze autobiografie van Perina. In poëtische taal tovert hij een sprookjeseiland vol gruwelijke belevenissen.

Dat hij een onbetrouwbare verteller is maakt het spannend tot de laatste bladzijde.

bolbanner2

Ben jij op zoek naar een recensie van Notities uit de jungle door Hanya Yanagihara? Ze staan hier voor je op een rij!

Recensie over Notities uit de jungle op Hebban; ****

Yanagihara heeft met Notities uit de jungle een levendig, fantasierijk en intrigerend boek geschreven over een wetenschapper met een rafelrand. Perina en Kobudera zijn geen stilisten, de schrijfstijl is houterig, soms opsommerig en droog. Ze zijn hier echter niet alleen nodig om het geheel de uitstraling van een semi-wetenschappelijk werk te geven, maar ze zorgen er – geloof het of niet – juist voor dat Notities uit de jungle een lekkere, plezierig leesbare roman wordt.

Recensie over Notities uit de jungle op Trouw;

‘Notities uit die jungle’ is een rijke en meervoudig gelaagde roman die ons confronteert met een heel scala aan ethische en morele kwesties, die allemaal zijn te herleiden tot de zelfzuchtige en kortzichtige manier waarop de mens zijn bestaansvoorwaarden probeert te manipuleren en daarmee zelfs mikt op een eeuwig leven.

Recensie over Notities uit de jungle op Humo; ***

Perina vertelt met zo veel vanzelfsprekendheid en zin voor detail dat je je als lezer steeds dieper verdwaald weet in zijn broeierige belevingswereld: een dichtbegroeid doolhof van terzijdes en mentale tics nerveux. Op zijn best doet ‘Notities uit de jungle’ je de absurde premisse met de mantel der liefde bedekken, en intrigeert het met antropologische beschouwingen, psychologische inzichten en een boeiende blik op een onbekende cultuur.

Recensie over Notities uit de jungle op CuttingEdge; *****

In meer dan vierhonderd fascinerende, bij momenten bloedmooie maar eveneens schokkerende pagina’s vertelt Yanagihara het verhaal van Perina. En ze doet dat onwaarschijnlijk goed. Het grootste deel van het boek is opgezet als een soort autobiografie, rijkelijke aangevuld met voetnoten van diens rechterhand Ronald Kubodera.

Recensie over Notities uit de jungle op Geboekt;

Hanya Yanagihara schrijft het met zoveel aandacht voor detail dat het even duurde voor ik mij kon berusten in het feit dat ik ongelofelijk veel aan het bijleren was – inclusief tientallen uitgebreide voetnoten – over een compleet verzonnen wereld.

Recensie over Notities uit de jungle op This is how we read;

Yanagihara stelt in Notities uit de jungle noodzakelijke vragen aan onze multiculturele en gekoloniseerde samenleving. Hoe ver kan je gaan in het aanvaarden van andere culturele normen?! Het resultaat is een roman die je manipuleert en verontrust achterlaat met een perverse verteller in Nabokoviaanse traditie.

Heb jij Notities uit de jungle door Hanya Yanagihara gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!