Hanya Yanagihara – Een klein leven

Hanya Yanagihara – Een klein leven

Tags:

 

eenkleinleven350Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis.

Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden.

Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

Hanya Yanagihara groeide op in Hawaii en Texas. Ze werkt bij The New York Times Magazine en debuteerde met Notities uit de jungle. Een klein leven betekende haar wereldwijde doorbraak als schrijver en werd een bestseller in Engeland en de Verenigde Staten.

WINNAAR KIRKUS REVIEWS BOOK PRIZE SHORTLIST MAN BOOKER PRIZE

ecibutton

Ben jij op zoek naar een recensie van Een klein leven door Hanya Yanagihara? Ze staan hier voor je op een rij!

Recensie over Een klein leven op 8Weekly; *****

Het is een heftig boek, dat heftige reacties oproept. Er is een Facebook-groep opgericht voor lotgenoten wier leven ontwricht is door het verhaal. Door die emotionele impact is A Little Life een louterende leeservaring: catharsis in de beste zin van het woord.

Recensie over Een klein leven op Opzij;

Pagina na pagina wordt de lezer dieper meegetrokken in zijn duistere verleden, dat steeds onuitwisbaardere sporen trekt in zijn heden. Verlichting schenkt het boek alleen op de momenten dat Judes vrienden, inmiddels net als hij meer dan succesvol, hem hun onvoorwaardelijke liefde en vriendschap tonen.

Recensie over Een klein leven door Henk van Straten;

Het is lang geleden dat ik zo’n lekkere roman las. Een vriendengroep. Liefde, pijn, schuldgevoel, schaamte, verlies, rouw. Het verstrijken van de tijd. De personages zien groeien en aftakelen, uitgestrekt over die zevenhonderd pagina’s. Ik besefte dat ik daarover het liefste lees.

Recensie over Een klein leven op Boeken en muziek;

De kracht van A Little Life ligt, behalve in de grote moed van de schrijfster, ook in de volledige afwezigheid van ironische of literaire pretenties. Het proza heeft een heldere gratie die nooit afleidt van het verhaal. Nergens zegt Yanagihara ‘kijk eens hoe goed ik kan schrijven’ of ‘kijk eens hoe intelligent ik ben’. Ze dient het verhaal, niet haar eigen schrijverschap, en heeft alles weg geschaafd wat tussen de lezer en het verhaal in zou kunnen staan.

Recensie over Een klein leven op Punt;

Wie niet van dikke boeken houdt, kan deze 760 pagina’s tellende roman beter laten liggen, vooral omdat het verhaal de eerste honderd pagina’s moeizaam op gang komt. Maar wanneer je eenmaal het verhaal in wordt gezogen, moet het boek in één keer uit. Spannend en aangrijpend, meeslepend en triest en absoluut de moeite waard.

Recensie over Een klein leven op Tzum;

Helaas is deze dikke roman redundant. Zowel het constante herhalen hoe ellendig zijn leven is alsook de omvang van het trauma van Jude (zo groot dat zelfs een Hollywoodproducer waarschijnlijk zou zeggen: is het niet tè?) zijn laakbaar, want hierdoor stelt Yanagihara niet de vraag: Voel je het?, maar is het eerder een bevel: Voel het!

Recensie over Een klein leven op Hebban; *****

Een klein leven is ‘hot’ en zal dit vermoedelijk nog wel even blijven. Een roman die langzaam binnenkomt maar nadien als een helse pijn na een verlammende knock-out aan je hersenen blijft kleven.

Recensie over Een klein leven op CLEEFT; ****½

De onaangekondigde wisselingen in perspectief en chronologie houden de lezer scherp, waardoor het lijvige boek op geen enkel punt langdradig wordt – als het lezen dan toch wat langer duurt komt dat waarschijnlijk door de tranen die het lezen van Judes verhaal opwekt.

Recensie over Een klein leven op Volkskrant; *****

Een scheermes: dat is ook het beeld dat het lezen van deze roman oproept. Een klein leven onderwerpt wie het ter hand neemt aan een snijdende leeservaring. Telkens als je denkt: nu kan het niet erger, doet Yanagihara er nog een schepje bovenop.

Recensie over Een klein leven op Blik op de Wereld;

Het is een roman waarin vriendschap, genegenheid en liefde centraal staat, maar waarin ook blijkt dat de wil om lief te hebben niet altijd er in kan slagen om het leven draaglijk te maken en de pijn te verzachten. Het is een roman die de lezer lang zal bijblijven en geroerd achter zal laten.

Heb jij Een klein leven door Hanya Yanagihara gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

ecibutton

3 Comments

 1. Anna

  Ik heb tranen met tuiten gehuild, wat een prachtig boek. Naar, hartverscheurend, maar prachtig.

   
  Reply
 2. benedikt nieto

  goh, ik begrijp niet goed alle lovende recensies…. ik vond dit boek écht niét goed… (des colours et des femmes???)… ik vind me geheel in de recensie van maarten ‘t hart : https://www.youtube.com/watch?v=vyE9GrcglTw
  desalniettemin, met vriendelijke groeten, benny

   
  Reply
  • Judith

   Ha Benny,

   Zo zie je maar weer, over smaak valt echt niet te twisten!

    
   Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bestseller top 10 - week 20 2016 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
 2. Bestseller top 10 - week 23 2016 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!