Geert Mak – De levens van Jan Six

Geert Mak – De levens van Jan Six

Tags:

 

DeLevensVanJanSixDe levens van Jan Six. Een familiegeschiedenis is het verhaal van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt – uniek – nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17e-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar?

Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: het bevat duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen. Na hem kwamen nieuwe mannen: binnen de familie Six heet de oudste zoon van de oudste zoon meestal weer Jan Six, tot de dag van vandaag.

Ze werden burgemeester en wetenschapper, ze verwierven grote rijkdom en strompelden soms ook weer gebocheld, arm en eenzaam door het leven. Het is allemaal verstopt in datzelfde familiehuis: in eindeloze correspondenties, over kleine en grote zaken – zelfs met George Washington -, in dagboeken en notities en in alles wat de Sixen verder bewaarden, tot hun balboekjes toe.

De levens van Jan Six volgt een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen.

Ben jij op zoek naar een recensie van De levens van Jan Six door Geert Mak? Ze staan hier voor je op een rij!

bolbanner2

Recensie over De levens van Jan Six op Volkskrant; ****

Gelukkig gaat dat boek over veel meer, over individuen, over hun verlangens, ambities en teleurstellingen, maar het is waar: gelijkheid van alle mensen onder de zon was in de vier eeuwen die hij beschrijft geen vanzelfsprekendheid. Maar hij laat ook zien dat leden van vooraanstaande families evenmin vrij waren in hun handelen; zij zaten gevangen in de eisen van hun kaste.

Recensie over De levens van Jan Six door Miranda Leest;

Hoewel ik het absoluut interessant vind om te lezen over de ontwikkelingen van Nederland, in dit geval vooral voor welgestelde families, miste ik toch een beetje de persoonlijke verhalen. Die zijn er wel van een enkele Jan Six, maar van veel is het ook best beknopt. Hierdoor heb ik niet echt het idee dat ik de familieleden persé heel goed leer kennen.

Recensie over De levens van Jan Six op Hebban door Maranka van Bree; *****

Wat kan die Geert Mak toch schrijven! Meteen vanaf de eerste bladzijde van deze familiegeschiedenis zit je midden in het verhaal, je leert de generaties kennen alsof ze je overburen zijn, na verloop van tijd voelen ze zelfs als goeie vrienden en bekenden. De mensen en de gebeurtenissen zijn bijzonder levendig beschreven: je voelt de stoffen, je ziet de kleuren, je hoort de geluiden van het stadse leven, en snuift de geuren (stank) op van het Amsterdam van voorbije eeuwen.

Recensie over De levens van Jan Six door Peter Samuel;

Waar geschiedenis op school vroeger voor mij op een lijdensweg leek, is dat bij het lezen van dit ‘meesterwerk’ beslist niet het geval. Boeiend, kundig en goed leesbaar geschreven, zoals ik dat van Geert Mak ben gewend.

Recensie over De levens van Jan Six door Maarten Dessing;

Mak heeft een goed oog voor de betekenis van het detail voor de grote lijn. Hij laat in De levens van Jan Six opnieuw zien dat hij niet alleen een begenadigd verteller is die de beste anekdotes licht uit het onafzienbare archiefmateriaal. Hij houdt het hele boek de rode draad stevig in handen. En die overvloed aan Jannen? Mak is natuurlijk zo’n goed schrijver dat geen enkele lezer ze ooit door elkaar zal halen.

Heb jij De levens van Jan Six door Geert Mak gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!