Ewald Vanvugt – Roofstaat

Ewald Vanvugt – Roofstaat

Tags:

 

RoofstaatRoofstaat. Wat iedere Nederlander moet weten behelst de geschiedenis van Nederland in twaalf hoofdstukken. Van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in voormalig Nederlandsch-Indië ruim zestig jaar geleden.

Wat begon als een essay in de Playboy midden jaren tachtig is uitgegroeid tot hét standaardwerk over de gruweldaden van Nederland door de jaren heen.

– over de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC)
– de West-Indische Compagnie (WIC)
– de eeuwen van kaapvaart en piraterij
– de massale mensenhandel in de Oost en de West
– Pax Neerlandica en de vele Nederlandse aanvalsoorlogen
– de staatsinkomsten uit opium in Nederlandsch-Indië
– het geroofde exotische cultuurgoed in de rijksmusea
– het opiumfortuin van het Nederlandse koningshuis

Ben jij op zoek naar een recensie van Roofstaat door Ewald Vanvugt? Ze staan hier voor je op een rij!

bolbanner2

Recensie over Roofstaat op Volkskrant; *****

Vanvugt houdt zich vast aan de traditionele chronologische volgorde voor de op zich vrij korte paragrafen binnen de hoofdstukken. Zo hopt de lezer om de paar bladzijden van het ene continent naar het andere. De Nederlandse geschiedenis in Indonesië vormt wel de hoofdmoot van het boek. Daarover weet Vanvugt veel te vertellen; ook over Suriname en de Antillen.

Recensie over Roofstaat op Jonge Historici;

Het doel van Vanvugt om het koloniale verleden zichtbaar te maken verdient op zichzelf aandacht en lof. Roofstaat is een interessant naslagwerk over geweld in het Nederlandse koloniale rijk dat je zeker kunt lezen, maar voor verdere conclusies geldt wel dat je daarvoor, zoals altijd, meer dan alleen deze bron moet gebruiken.

Recensie over Roofstaat op De Correspondent;

Roofstaat is een ellendige aaneenschakeling van Nederlandse kruistochten, veldslagen, uitbuiting en verraad – gitzwart en bij vlagen ziekelijk. Maar het zou best eens kunnen uitgroeien tot een standaardwerk voor wie probeert te begrijpen hoe onze samenleving tot stand is gekomen, voor wie zijn ogen niet wil sluiten voor over welke (al dan niet afgehakte) hoofden is geklommen op weg naar onze welvaart.

Heb jij Roofstaat door Ewald Vanvugt gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

1 Comment

 1. M.Nepveu

  Het boek “Roofstaat” van Vanvugt is leerzaam. Zondermeer. Toch zal het geen favoriet van me worden.
  Allereerst dekken de verschillende sub-hoofstukjes niet altijd de lading en weiden onnodig uit. Vervugt vervalt ook nogal eens (understatement) in herhaling.
  Vervolgens vind ik hem soms ronduit tendentieus wanneer hij beweert dat historici bepaalde onderwerpen “vergeten”. Dat lijkt een beschuldiging van kwade trouw, terwijl ik mij kan voorstellen dat historici niet per definitie geïnteresseerd zijn in het uitkauwen van de details van wangedrag, wanneer het meer over de grote lijnen gaat op bestuurlijk gebied, bijvoorbeeld.
  De lezer wordt vervolgens wel erg vaak getrakteerd op de mening van Vervugt wanneer die de partijen aan de schandpaal nagelt. Dat kan hij een enkele maal doen, maar als het zo vaak gebeurt als in dit boek wordt het stomvervelend. Lezers kunnen zelf ook hun mening wel vormen over executies zonder vorm van proces of de acties van JP Coen op Banda om maar iets te noemen.
  Tenslotte gebruikt Vanvugt soms aparte woorden waar meer gangbare bestaan. Waarom van “penurie” spreken als het meer gangbare woord “penarie” voorhanden is, om een voorbeeld te noemen.
  Vervugt komt door de laatste twee punten een beetje over als een ijdele kwast. Jammer.

   
  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!