Elena Ferrante – De nieuwe achternaam

Elena Ferrante – De nieuwe achternaam

Tags:

 

DeNieuweAchternaamDe Napolitaanse Romans – deel 2

In ‘De nieuwe achternaam’ spelen zich enkele ingrijpende gebeurtenissen af in het leven van Lila en Elena, de twee vriendinnen uit een armoedige wijk in Napels.

Lila is op haar zestiende getrouwd maar krijgt met haar nieuwe achternaam algauw het gevoel dat ze zichzelf kwijtraakt. Elena voltooit als voorbeeldige leerling het gymnasium, maar worstelt met haar eenvoudige afkomst. Ze voelt zich in de wijk niet meer thuis, daarbuiten evenmin. Lila’s turbulente huwelijk komt zwaar onder druk te staan. De onzekere Elena vraagt zich af of haar universitaire ambities niet te hoog gegrepen zijn.

Ze verliezen elkaar uit het oog, vinden elkaar terug, blijven zich aan elkaar spiegelen. En dan is er nog Nino Sarratore, de student die tussen hen in staat.

Ferrante legt de gedachten en gevoelens van Lila en Elena onder een microscoop en laat zien hoe de twee jonge vrouwen volwassen worden. We leren ze kennen als twee vriendinnen, de ene die zich overal aanpast om niet op te vallen, de ander in groeiend verzet tegen de beklemming van haar huwelijk, beiden op zoek naar de uitweg om het lot in eigen hand te nemen. De nieuwe achternaam, het tweede deel van Ferrantes Napolitaanse romans, is even kolkend en broeierig als deel 1, De geniale vriendin, waarin ‘de spanning als een sluimerende Vesuvius onder elke scène voelbaar is’.

bolbanner

Ben jij op zoek naar een recensie van De nieuwe achternaam door Elena Ferrante? Ze staan hier voor je op een rij!

Hebban; *****

In De nieuwe achternaam worden de personages verder uitgewerkt en geïntensiveerd. Alle thema’s, maar vooral liefde en angst, worden verder uitgeplozen, elk onderbuikgevoel wordt benoemd door Ferrante. Het laat op kleine schaal zien hoe de maffia zich wortelt in elke laag van het dagelijks leven en de machtsverhoudingen steeds gecompliceerder maakt, waardoor er nauwelijks te ontsnappen valt aan de ellende en de corruptie.

Volkskrant; ***

De vriendschap tussen Lenuccia en Lila vormt de rode draad in Ferrantes Napolitaanse vierluik. Lenuccia realiseert zich niet alleen dat ze zich nooit zal kunnen ontworstelen aan haar armoedige afkomst, ze beschouwt zich als een ‘bleke schaduw’ van haar geniale vriendin. Lila is altijd zichzelf – en alles wat Lenuccia wilde zijn maar nooit zal worden.

NRC; ****

Ferrantes verhaal – dat dichtbij de auteur zelf moet staan, zo gedetailleerd en eerlijk is het – is onbarmhartig als het leven zelf. De vrouwen blijven de degens kruisen, zijn elkaars bittere rivalen en tegelijkertijd is er niemand die de ander beter begrijpt. Hun keuzes moeten ze bevechten, rauw en ruw als Ferrantes literaire stijl, tegen de stroom in, in de worstfabriek, het echtelijk bed of op het internaat.

Heb jij De nieuwe achternaam door Elena Ferrante gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!