Elena Ferrante – De geniale vriendin

Elena Ferrante – De geniale vriendin

Tags:

 

DeGenialeVriendinDe Napolitaanse Romans – deel 1

‘De geniale vriendin’ vertelt de geschiedenis van twee vrouwen en hun levenslange vriendschap. Ze groeien samen op, maar hun levens verlopen geheel verschillend.

Lila en Elena wonen met hun ouders en broertjes en zusjes in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.

Elena Ferrante vertelt dit verhaal van een vriendschap die even sterk om liefde als om rivaliteit draait, met groot inlevingsvermogen en in een schitterende stijl. ‘De geniale vriendin’, een page-turner met twee kleurrijke hoofdpersonen en vol sprankelende details, speelt zich af tegen de achtergrond van het Italië van de laatste zestig jaar.

bolbanner

Ben jij op zoek naar een recensie van De geniale vriendin door Elena Ferrante? Ze staan hier voor je op een rij!

MustReads; *****

Ferrante beschrijft op een pakkende manier het leven van alledag in de armoedige wijk van Napels. De personages komen tot leven, het is net alsof je midden op straat loopt en van alle kanten de drukke stemmen van de bewoners op je af hoort komen, hun ruzies meemaakt en ook getuige bent van hun feestjes.

Athenaeum;

De scène neemt een akelige wending wanneer de knallen van vuurwerk bijna ongemerkt overgaan in een ander geknal – dat van een pistool. In feite bestaat het hele boek uit een opeenvolging van dit soort, overigens niet allemaal even heftige maar wel beeldende, scènes. Daarmee heeft het lezen van de roman veel weg van het kijken naar een Italiaanse film.

Vrouwenbibliotheek;

‘De geniale vriendin’ was boeiend van begin tot eind. Er zaten veel onverwachte wendingen in en de sfeer werd goed neergezet. Ik voelde me even aanwezig in Italië. De beelden zag ik in zwart-wit: de kleur van de film in de jaren 50.

Tessa Heitmeijer;

Ferrante schrijft mooi, haast poëtisch over het harde leven in de naoorlogse volkswijk van Napels. De beschrijvingen zijn vol sfeer, synoniemen en verwijzingen. De beperkte sociale klasse en grenzen die de arbeidersklasse zichzelf oplegt gelden letterlijk tot het eind van de wijk. Ook Elena’s en Lila’s werelden zijn beperkt. Het beklemmende gevoel dat beide meisjes ervaren wordt uiterst nauwkeurig beschreven.

Graag gelezen; ****

Het verhaal beschrijft op een heel mooie poëtische wijze, de vriendschap tussen twee totaal andere meisjes. De vriendschap is soms heel harmonieus, dan weer furieus zoals we van jonge Italiaanse meisjes verwachten. Ze willen allebei het beste zijn in wat ze doen en denken nog steeds dat met hard werken alles, maar dan ook alles te bereiken is.

Cobra; ***

In een frisse, beeldende stijl en met veel zin voor sfeer schrijft Ferrante over de moderniteit die in de arme Napolitaanse wijk zijn intrede doet, over de gespannen verhoudingen tussen de bewoners die aan de armoede proberen te ontsnappen, over jaloezie, loyaliteit en sluimerende agressie die – net als de nabijgelegen Vesuvius – plots tot uitbarsting kan komen, met rampzalige consequenties.

Hebban; ****

Er zijn momenteel vele fantastische Italiaanse schrijvers, maar er kan er slechts één zo geweldig vertellen en dat is Elena Ferrante. Elk personage is minutieus uitgewerkt; zowel het denken als voelen heeft diepgang. De meisjes groeien werkelijk op voor de ogen van de lezer met alle vraagstukken, dilemma’s en tegenstrijdigheden van dien.

Literair Nederland;

Elena Ferrante heeft een heerlijk boek geschreven dat leest als een trein. Het biedt een prachtig inkijkje in de geesteswereld van een onzeker pubermeisje in een overgangstijd.

PostScriptum; ****½

Ferrante zet de sfeer in de wijk goed neer, met zijn kleine krabbelaars vol dromen of de maffiosi die denken dat ze alles kunnen maken. De conflicten tussen families en vriendengroepen bepalen het leven van volwassenen en kinderen. De intriges hangen in de lucht.

Heb jij De geniale vriendin door Elena Ferrante gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!