Dörte Hansen – Het oude land

Dörte Hansen – Het oude land

Tags:

 

hetoudelandAl bijna haar hele leven woont Vera in een oude boerderij nabij Hamburg en toch voelt ze zich er niet thuis. Als kind ontvluchtte ze met haar moeder het oorlogsgeweld in Oost Pruisen, en ze blijft een vluchteling die nooit echt is aangekomen. Vera erft het grote koude huis, maar het lijkt niet van haar te willen zijn en ze laat het verkommeren.

Tot op een dag weer twee vluchtelingen voor de deur staan: Vera’s nicht Anne met haar zoontje. Anne is gevlucht uit Hamburg, waar ambitieuze ouders hun kinderen als prijsbokalen door de straten dragen, en waar haar man van een ander houdt. De trotse eenzaamheid van beide vrouwen wordt door het dorp gerespecteerd.

En dat Vera en Anne meer gemeen hebben dan ze denken, wordt duidelijk als ze schoorvoetend beginnen met het opknappen van het weerbarstige huis.

Ben jij op zoek naar een recensie van Het oude land door Dörte Hansen? Ze staan hier voor je op een rij!

bolbanner2

Recensie over Het oude land op Volkskrant; *****

Hansen heeft beide verhalen knap verweven. Ze is een begenadigd vertelster, waarbij in haar taal het idioom van de streek doorklinkt. Platduitse uitspraken zijn in de goede Nederlandse vertaling gelukkig behouden gebleven, want zij bepalen de sfeer van deze met veel empathie geschreven roman.

Recensie over Het oude land op CharlottesWeb; ****

Vanaf het begin boeien de belevenissen van Vera, Anna en anderen. ‘Het oude land’ is een prettig leesbaar boek. Het boek is een aanrader voor liefhebbers van literaire romans, voor lezers die van geschiedenis houden, voor lezers die meer over Duitsland willen lezen, maar vooral voor iedereen die van lezen houdt.

Recensie over Het oude land op Hebban; ****

Het oude land is traag opgebouwd en laat zien hoe mensen worden gevormd en gekleurd door hun verleden. De personages worden talrijk opgevoerd, maar zijn vaak te weinig uitgewerkt, en vormen geen geheel. Niettemin is dit een geslaagde familiegeschiedenis met een humoristische insteek.

Recensie over Het oude land door Leestip van Carola;

Dörte Hansens taal is net zo krachtig als het verhaal dat ze vertelt. De schaarste, het verdriet, de stilte van de ontheemden en het verloop van de tijd die des te meer de harten van  opvolgende generaties verkilt wordt prachtig en ingetogen beschreven.  Precies zo puur als het oude land en het echte leven zijn.

Recensie over Het oude land op Vers Twee;

Laat onverlet dat dit een heel aardige roman is. Je kunt de symboliek zo lezen dat de oude, rotsvaste boerderij  staat voor Duitsland, dat de bewoners allemaal vluchtelingen zijn, dat de jongeren het huis moeten bijhouden en dat ze het uiteindelijk gaan redden, zonder verlies aan eigenheid. Maar zo worden boeken zelden nog gelezen.

Heb jij Het oude land door Dörte Hansen gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!