Dick Swaab – Ons creatieve brein

Dick Swaab – Ons creatieve brein

Tags:

 

onscreatievebreinIn ‘Wij zijn ons brein’ vertelde Dick Swaab hoe de hersenen die we bij onze geboorte meekrijgen ons leven bepalen. In het prachtig geïllustreerde ‘Ons creatieve brein’ worden vragen besproken als: Hoe wordt ieder brein anders? Wat is creativiteit en hoe kunnen we het stimuleren? Hoe wordt het werk van kunstenaars beïnvloed door hun hersenziekten? Waarom vinden sommige mensen atonale muziek mooi? Hoe kan de omgeving als medicijn werken?

‘Ons creatieve brein’ toont wat ons tot mensen maakt: de interactie van de hersenen met onze omgeving. De omgeving draagt niet alleen bij aan de unieke ontwikkeling van ieder brein, maar ook aan het ontstaan van hersenziekten en aan de genezing hiervan. Muziek en beeldende kunst zijn niet alleen creatieve vormen van communicatie, maar blijken ook van therapeutische waarde te kunnen zijn bij hersenziekten. De manier waarop onze hersenen zich ontwikkelen, beïnvloedt onze beroepskeuze en ons beroep heeft ook een effect op de structuur en functie van onze hersenen. Vele maatschappelijke consequenties van het hersenonderzoek, zoals voor partnerkeuze, filosofie en strafrecht, worden besproken.

Bolbuttonnieuw

ecibutton

Ben je op zoek naar recensies over Ons creatieve brein van Dick Swaab? Ze staan hier voor je op een rij!

Recensie over Ons creatieve brein op NRC.nl;

Veel onderwerpen uit Swaabs eerste succesboek komen terug: alzheimer, autisme, schizofrenie, de dood, religie, agressie en puberen, placebo’s en homo- en transseksualiteit. En natuurlijk de vrije wil, zijn absolute stokpaardje, waarvan hij zegt dat die een illusie is. Die herhaling is niet altijd storend en soms is Swaab een prettige provocateur.

Recensie over Ons creatieve brein op Trouw.nl;

Hierop volgt een schier eindeloze reeks van hoofdstukjes over de meest uiteenlopende onderwerpen, van moreel gedrag, jaloezie en geloof tot muziek, beeldende kunst, misdaad, straf en allerlei hersenaandoeningen. En veel van die hoofdstukjes zijn nagenoeg leeg. Het gaat van Swaabs kleinzoon, via de hond van zijn vrouw, naar slipjesgooiende meiden bij een popconcert. Voor het niveau zou de borreltafel zich schamen.

Recensie over Ons creatieve brein op 8Weekly.nl; ***½

Dit boek breekt een lans voor taboes rondom hersenziekten en seksuele voorkeur. Zo blijkt je seksuele geaardheid, of je hetero, homo, bi, et cetera bent, al vanaf je geboorte vast te liggen. Het zal, gezien de verkoopcijfers van zijn vorige boek, ongetwijfeld meehelpen in de emancipatie van bovenstaande taboes. Swaab zet zijn visie wederom stevig en feitelijk neer. Dat zal ongetwijfeld opnieuw de nodige reacties oproepen, waarmee het discours wordt vervolgd.

Recensie over Ons creatieve brein op NEMO Kennislink;

In Ons creatieve brein staat inderdaad een reeks voorbeelden van de interactie tussen de hersenen en onze culturele en werkomgeving. Een voorbeeld: de manier waarop de hersenen zich ontwikkelen beïnvloedt beroepskeuze en andersom heeft het beroep weer effect op de structuur van het brein.

Heb jij Ons creatieve brein van Dick Swaab gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Bolbuttonnieuw

ecibutton

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!