Bert Keizer – Tumult bij de uitgang

Bert Keizer – Tumult bij de uitgang

Tags:

 

TumultBijDeUitgangLijden, lachen en denken rond het graf.

Sinds zijn eerste boek Het refrein is Hein is Bert Keizer zelf een flink eind opgeschoven richting graf, maar dat weerhoudt hem er niet van zo getrouw mogelijk verslag te doen van wat we allemaal denken, hopen, vrezen, overwegen en idioot vinden rond de sterfelijkheid van de mens. In zijn werk als verpleeghuisarts ontmoet hij dagelijks patiënten, collega’s, zieken, filosofen, verpleegkundigen, schrijvers, dichters, doodgravers, warhoofden, predikers, wijzen en een enkele schurk.

Het verlossende van Tumult bij de uitgang is dat Keizer ondanks de ernst van zijn thema nooit vergeet te lachen. Hoewel we onze uiteindelijke bestemming, de dood, als een loden kogel met ons mee slepen, vindt hij enige opluchting in de gedachte dat we zonder dit blok aan ons been zouden weg zweven in betekenisloosheid. Op even komische als stijlvolle wijze blijft hij doordrongen van het besef dat onze sterfelijkheid het beste medicijn is om het leven draaglijk te houden.

Ben jij op zoek naar een recensie van Tumult bij de uitgang door Bert Keizer? Ze staan hier voor je op een rij!

Cobra; ****

De echtheid en zeggingskracht van Keizers schrijf- en denktalent is onnavolgbaar. De vragen (en de voorzichtige antwoorden) die hij formuleert, over palliatieve zorgen, dementie, euthanasie, hulp bij zelfdoding, therapiehardnekkigheid en levenseindebegeleiding, zijn relevant en actueel. Zijn Montaigne-achtige bespiegelingen zijn een pleidooi voor een eerlijkere geneeskunde en een humanere zorgverlening.

Jeroen Hartel;

Keizer’s boek ’Tumult bij de uitgang’ biedt een persoonlijke, door veel ervaring gekleurde kijk op tal van zaken rondom het levenseinde. Het boek prikkelt om te ontdekken waar je zélf staat, en wat je belangrijk vindt. Dit maakte het voor mij een verrijking om te lezen over het dood(on)gewone van sterven.

NBD Biblion;

Wat filosofen en schrijvers over de dood schreven, wordt besproken, evenals arts-beschrijvingen in de literatuur. Sommige niet-Nederlandstalige citaten zijn niet vertaald; sommige medische termen niet uitgelegd. Aandoenlijk, aangrijpend, tragikomisch, relativerend, soms prachtige beeldspraak.

Heb jij Tumult bij de uitgang door Bert Keizer gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

1 Comment

 1. test.com

  Appreciating the persistence you put into your websjte and detailed
  information you provide. It’s nice to come across a blog every once in a
  whjile that isn’t the same out oof dqte rehashed material.
  Excelent read! I’ve saved your site and I’madding yokur RSS feeds to my Google account.

   
  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!