Astrid Holleeder – Judas. Een familiekroniek

Astrid Holleeder – Judas. Een familiekroniek

Tags:

 

judasAstrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

Ben je op zoek naar recensies over Judas van Astrid Holleeder? Ze staan hier voor je op een rij!

Bolbuttonnieuw

ecibutton

Recensie over Judas door Sander Verheijen op Hebban; *****

True crime is misschien ook niet de juiste kapstok van het boek, want Judas vertelt niet over de criminele carrière van Willem Holleeder, hoewel je daar natuurlijk niet aan ontkomt. Het is een indringend ooggetuigeverslag van de gijzeling van het hele gezin Holleeder door broer Wim sinds zijn betrokkenheid bij de ontvoering van Heineken en zijn chauffeur in november 1983, tot aan de getuigenissen van zijn zussen Astrid en Sonja bij het OM. De familie Holleeder is tot diep in het bot beschadigd en één ding is zeker: dát komt nooit meer goed.

Recensie over Judas op Freelennse; *****

Judas houdt me in zijn greep vanaf de allereerste bladzijde. Het is niet te bevatten dat dit een waargebeurd verhaal is, dat iemand dit op deze treffende manier heeft kunnen schrijven in zulke omstandigheden. Judas had echt een thriller kunnen zijn. Je bent constant in spanning, je wil alleen maar weten wat er nu weer gaat gebeuren. Het knappe vind ik dat dit boek eigenlijk een en al treurnis is, maar dat dat zeker niet het gevoel is dat overheerst als je het leest. Ik heb ook zeker gelachen en bovenal op het puntje van mijn stoel gezeten.

Heb jij Judas. Een familiekroniek van Astrid Holleeder gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter, zodat andere lezers weten of dit boek de moeite waard is!

Bolbuttonnieuw

ecibutton

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!