Arthur Japin – Een schitterend gebrek

Arthur Japin – Een schitterend gebrek

Tags:

 

EenSchitterendGebrekIn zijn memoires vermeldt Casanova terloops dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Maar hoe? Wat is er werkelijk gebeurd? Waarom deed Lucia afstand van haar geluk? Een schitterend gebrek is haar verhaal, het verslag van een uitzonderlijk leven. Lucia en Casanova leren elkaar kennen op een feest nabij Venetië, worden verliefd en beloven elkaar eeuwige trouw.

Maar kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord uit Casanova’s leven. Vele jaren later ontmoeten ze elkaar bij toeval opnieuw in een Amsterdamse schouwburg, maar zonder dat hij daar op dat moment weet van heeft. Voor Lucia is de schokkende confrontatie aanleiding tot een reconstructie van de gebeurtenissen. Haar jeugd in de Veneto, haar kortstondige maar heftige liefde voor Giacomo, de verwoestende ziekte die haar trof, haar vlucht naar Amsterdam en het leven aan de zelfkant waarin ze daar terechtkomt.

Langzaam wordt duidelijk dat haar verdwijning uit Pasiano geen verraad was maar juist een daad van liefde.

bolbanner2

Ben jij op zoek naar een recensie van Een schitterend gebrek door Arthur Japin? Ze staan hier voor je op een rij!

Recensie over Een schitterend gebrek op De Recensent;

Er zijn wat schoonheidfoutjes, er zijn wat haperingen. Maar een boek als dit, dat de lezer vanaf het begin doordrenkt met nostalgie, een boek als dit dat je zodanig bij de strot grijpt dat je er over praten wilt, in vreemde kroegen met vreemde mensen. Een boek, zo vol van ‘je ne sais quoi’ daar mag enkel het gevoel over oordelen. Vandaar mijn welgemeend chapeau, Japin!

Recensie over Een schitterend gebrek op 8Weekly;

Een schitterend gebrek kent vele lessen, maar is in de eerste plaats een schitterend boek. Liefde mag dan speels zijn als vlinders in je buik, het is tegelijk een uiterst serieuze aangelegenheid, waar je geen spelletjes mee kunt spelen.

Recensie over Een schitterend gebrek op De Groene Amsterdammer;

Sterker dan in zijn voorlaatste roman, De droom van de leeuw (2002), geeft Arthur Japin in Een schitterend gebrek blijk van stilistische beheersing. Hier geen kitscherige uitglijers meer, of opeenhopingen van al te zweverige adjectieven, maar duidelijke taal die in zijn lichte gedragenheid op een natuurlijke manier in de achttiende-eeuwse context past.

Recensie over Een schitterend gebrek op Volkskrant;

Toch komt Een schitterend gebrek niet verder dan een verdienstelijke plot en aardige karaktertekening, en dat heeft alles te maken met de schrijver die Japin is. Als stilist en vooral ook in zijn thematiek kent Japin geen subtiliteit. Lucia filosofeert erop los en heeft bij die overwegingen steeds de woorden van Japin nodig om tot haar – niet verrassende – conclusies te komen.

Recensie over Een schitterend gebrek door Lore Evens;

Ondanks dat het verhaal mij niet kon fascineren, vind ik het toch een mooi en puur verhaal. Er zijn fragmenten in het verhaal die mij niet koud hebben gelaten, bijvoorbeeld de ziekte van Lucia en haar manier van omgaan ermee. Toen ik las dat zij weken aan haar bed vastgemaakt was, bewonderde ik haar moed, kracht en volharding om zoiets vreselijks te doorstaan.

Recensie over Een schitterend gebrek door Chaaarileest;

‘Een schitterend gebrek’ neemt je mee naar de 18e eeuw. Je verdiept je je echt werkelijk in. De emoties kun je tot in je vingertoppen voelen. Arthur Japin gebruikt wel veel woorden, waardoor je soms uit het verhaal wordt gehaald om een woordje op te zoeken.

Recensie over Een schitterend gebrek op De pagina omslaan; *****

Ik genoot ook van de beschrijving (en ontwikkeling) van Lucia’s leven. Ik vond vooral het stuk bij Herculaneum leuk, deels omdat ik dat net moest leren voor mijn tentamen, maar ook omdat dat deel van het verhaal, en ook andere delen, betoverend aandeden. Dit boek was voor mij een beetje magie.

Recensie over Een schitterend gebrek op Hebban; ****

Een schitterend gebrek is volmaakt door de eenvoud. Geen onnodige intermezzo’s, geen wollig taalgebruik of ellenlange dialogen, maar gewoon een oprecht verhaal over alle kanten van de liefde.

Heb jij Een schitterend gebrek door Arthur Japin gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!