Anne Frank – Het Achterhuis – Het dagboek van Anne Frank

Anne Frank – Het Achterhuis – Het dagboek van Anne Frank

Tags:

 

HetAchterhuisAnne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Zij schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op radio Oranje de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder andere dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

‘Eén enkele Anne Frank ontroert ons meer dan de ontelbaren die net zo leden als zij, maar wier beeld in de schaduw is gebleven. Misschien moet dat ook zo zijn: als we het leed van alle mensen moesten en konden meelijden, zouden we niet kunnen leven.’
primo levi

Ben jij op zoek naar een recensie van Het Achterhuis door Anne Frank? Ze staan hier voor je op een rij!

The Reading List;

Een zeer bijzonder en mooi dagboek van een interessant en getalenteerd meisje, dat ook zeker beroemd was geworden als ze de oorlog had overleefd. Zonder twijfel kan ik zeggen dat dit het meest succesvolle Nederlandse boek aller tijden is. Het achterhuis werd namelijk in zestig talen vertaald en in totaal werden er zestien miljoen exemplaren verkocht. De ambitieuze Anne had eens moeten weten hoe beroemd ze is geworden!

Ronald’s Blog;

Vanuit historisch oogpunt geeft het boek  wellicht een goed beeld van hoe het er bij onderduikers in WOII aan toe ging, maar van een interessant en aangenaam lezend boek is absoluut geen sprake. Al aan het begin van het boek begin ik me te irriteren aan Anne, bij het beschrijven van haar klasgenootjes blijkt dat ze ze de meerderheid niet mag. Verder blijkt dat Anne erg goed is in klagen, klagen en nog eens klagen. Dit begint bij de eerdergenoemde beschrijving van haar klas en er komt geen einde aan.

De Leesfabriek;

Het is eigenlijk helemaal geen zwaar boek of depressief, nee Anne was een heel vrolijke meid. Zo’n meid die, moest ze in je klas zitten, je zou bewonderen voor haar stoutmoedigheid en haar onfeilbaar goed humeur. Dat is toch hoe ze zichzelf beschrijft. Maar in het dagboek zag ik hoe het onder die oppervlakkige vrolijkheid en enthousiasme het er bij haar aan toe gaat. Al haar onzekerheden, gevoeligheden en hoe alle snerpende opmerkingen die ze uitdagend afwimpelt, toch eeuwig in haar geheugen gegrift staan.

Lesley’s Blog;

Ik vond het vooral een interessant boek om te lezen omdat ik wel redelijk geïnteresseerd ben in hoe het er aan toe ging in de tweede wereld oorlog. Het is een dagboek, daardoor is het anders geschreven  dan een normaal boek maar ik vond het niet erg dat het op zo’n manier geschreven was. Dit boek is een aanrader als je de tweede wereld oorlog interessant vind en hoe als je wilt weten hoe het leven was als jood in die tijd.

Liefde voor lezen;

Wat ook erg mooi aan dit boek is, is dat Anne elke keer weer een andere stemming had toen zij de brieven schreef. Het ene moment zag zij het leven nog rooskleurig in, bijvoorbeeld toen zij verliefd werd op Peter, het andere moment voelt zij hoe de grote, donkere wolken zich boven haar hoofd samenpakken. Ook al leefde Anne tijdens haar jaren in het achterhuis als een soort gevangene, ze bleef het toch over het algemeen rooskleurig inzien.

Heb jij Het Achterhuis door Anne Frank gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Week 20 - Besteller Top 15 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  2. Week 19 2015 - Bestseller top 10 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!