Adriaan van Dis – Ik kom terug

Adriaan van Dis – Ik kom terug

Tags:

 

ikkomterugNa een lang leven van zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon – aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. ‘Ik kom terug’ is een tragikomedie over het woeste leven van een vrouw die terugkijkt op haar eeuw.

Ben je op zoek naar recensies over Ik kom terug van Adriaan van Dis? Ze staan hier voor je op een rij!

NRC; **** (€)

Want hij moet toch in staat zijn als een normaal mens, volwassen en redelijk met haar om te kunnen gaan? Hij moet toch kunnen voelen wat iedereen voelt? Die strijd is de kern van Ik kom terug. Het is een uitgangspunt dat niet vrij is van ijdelheid, maar het is, inderdaad, eerlijk. En boeiend tot de laatste bladzijde.

De Scriptor; *****

In Ik kom terug is een groot stilist aan het werk. Het aantrekken en afstoten zit in de cadans van de zinnen. De chaos van twee hoofden wordt gevangen in glasheldere woorden. Pijn en gruwel krijgen een jasje van perfecte snit…

Bestel een boek bij Bol en steun Ranking the Books!

Boekhappen;

Van Dis schrijft in een tragikomische stijl, waardoor het verhaal, hoewel vol met dramatische fragmenten, toch ook een lichtheid behoudt.  Ik heb dit boek ademloos gelezen en durf te beweren dat hij zichzelf met dit boek heeft overtroffen.

Cobra; ***

Adriaan van Dis had in dit boek behoefte aan korte hoofdstukken en korte regels, aan een vinnige en opgejaagde taal die de felheid van zijn tegengestelde gevoelens, zijn verwarring en zijn onrust het best konden uitdrukken. En ook de fragmentarische onthullingen, het herpositioneren van ondergesneeuwde herinneringen en de opgejaagde poëtische tussenteksten maken deel uit van deze op de valreep ondernomen poging tot toenadering en begrip. ‘Ik kom terug’ lijkt op de afronding van een afrekening, al klinkt de titel wel onheilspellend.

Nu; ****½

Het verhaal van de auteur en zijn moeder is tevens het verhaal van twee generaties in de twintigste eeuw, met een abrupte omslag van tumultueuze oorlogen naar een omgeving van een dichtende kleinzoon, lang onbekend met doorstaan leed.

Tzum;

Ik kom terug is geen moederboek. Het is opnieuw het boek van een zoon die niet is opgewassen tegen het verleden van zijn ouders. Die onmachtig blijft, omdat zijn eigen sores in de schaduw blijft staan van het leed van de anderen. Dat is de blik waarmee je dit boek leest. Het echte moederboek moet hij nog schrijven, maar dan moet hij zichzelf uit dat verhaal schrappen.

Volkskrant; **** (€)

In zijn moeder had Adriaan van Dis zich nooit zo verdiept. Hij doet dat alsnog in haar laatste levensfase, als beiden op elkaar zijn aangewezen. Een zachte dood in ruil voor een levensverhaal – een boek met een knetterende lading.

Athenaeum;

Het woord ‘eerlijk’ komt zo’n zestien keer voor in het boek, en het gaat vaker over hem dan over haar. Misschien is dit boek niet therapeutisch bedoeld, zo komt het wel over. In ieder geval benoemerig. Ergernis, angst, dat zien we zo ook wel. Ik kom terug balanceert tussen koket en stoer, tussen eerlijke emotie en uitgeschreven kitsch – en daarbij speelt de sympathie voor de verteller een belangrijke rol.

Leestafel;

Een boek over onmacht en liefde. Je voelt de afstand en de moeite, maar ook de toenadering en de oprechte pogingen daartoe. Bovendien toont dit boek wederom hoe goed van Dis schrijven kan, de zinnen zijn prachtig en je ziet de oude dame voor je ogen tot leven komen. Wat mij betreft is dit een van de beste boeken van zijn oeuvre.

Literair Nederland;

Het ene moment voel je sympathie voor deze vrouw en het andere moment snap je compleet de frustratie van haar zoon. Een leven mooi verwoord.

8weekly; ****

Af en toe worden verhalen van de ouders die van de zoon; wanneer dat gebeurt, en gelukkig komt dat in Ik kom terug enkele malen voor, schittert Van Dis’ proza van levendig- en menselijkheid.

Hanta;

Want laat het duidelijk zijn: Ik ben terug is een roman en Adriaan van Dis leidt zijn lezers vakkundig om de tuin. Juist omdat veel rechtstreeks terug te voeren lijkt op het leven van de schrijver – want Adriaan van Dis kent toch geen geheimen en vertelt altijd alles – raakt hij (de lezer) verstrikt in het web van schijn en wezen dat de schrijver geweven heeft. Adriaan van Dis kan namelijk meesterlijk liegen in het belang van een verhaal.

Miekes leesclub;

Hij spaart zijn moeder niet, en beschrijft haar in haar totale gekte en aftakeling. Ze mocht dan wel ingegroeide teennagels hebben, alleen de beste amandelkrullen kunnen haar goedkeuring wegdragen, en zoon koopt ze nog ook.

Heb jij Ik kom terug van Adriaan van Dis gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Week 3 2015 – Bestseller top 10 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  2. Bestseller top 10 - week 4 2015 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  3. Week 6 2015 – Bestseller top 15 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  4. Besteller top 10 - week 7 2015 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  5. Week 14 2015 – Bestseller top 10 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  6. Bestseller top 10 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  7. Bestseller top 10 week 22 2015 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]
  8. Bestseller top 10 - week 23 2015 | Ranking the Books - […] Lees de recensies […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!