A. F. Th. van der Heijden – Kwaadschiks

A. F. Th. van der Heijden – Kwaadschiks

Tags:

 

kwaadschiksDe relatie tussen reclameman Nico Dorlas, halverwege de veertig, en zijn jongere vriendin Désirée staat op springen. Dorlas’ aanhoudende drank- en drugsconsumptie, zijn handtastelijkheid en zijn aan paranoia grenzende verlatingsangst vormen een dodelijke combinatie. Als Désirée de benen neemt, rest Dorlas één conclusie: zij moet sterven, en hij zal met zijn vriendin ten onder gaan.

Dorlas wordt bijgestaan door Ernst Quispel, de advocaat uit Advocaat van de hanen (1990), die twintig jaar grijzer en twintig jaar cynischer is geworden. Binnen een etmaal zien we het universum van Nico Dorlas verkruimelen.

Kwaadschiks is een literair moordmysterie zoals alleen A.F.Th. van der Heijden dat schrijven kan: geworteld in de Amsterdamse actualiteit, maar met universele reikwijdte, compact en tegelijk diepgaand. Kwaadschiks is het zesde deel in de serie De Tandeloze Tijd.

Ben je op zoek naar recensies over Kwaadschiks van A. F. Th. van der Heijden? Ze staan hier voor je op een rij!

Recensie over Kwaadschiks op NRC; ****

Wat hij in Kwaadschiks doet is een mogelijkheid die in principe in iedereen aanwezig is, in elk geval in iedere man, uitvergroten tot in het absurde, iets wat wordt benadrukt doordat de handeling zich beperkt tot één lange, uitgesponnen dag waarop alles in het leven van de hoofdpersoon lijkt samen te komen. Zo bereikt Van der Heijden twee ogenschijnlijk tegenstrijdige dingen: we kijken nieuwsgierig en geamuseerd in de spiegel én we deinzen tegelijkertijd terug voor wat we daar te zien krijgen.

Recensie over Kwaadschiks op Volkskrant; ****

Hij vraagt veel van de lezer, de onthullingen en identificaties laten lang op zich wachten, de actie kan rustig een pagina of twintig worden stilgelegd voor een fraaie terugblik, zodat Kwaadschiks nooit binnen de tijd gelezen kan worden die het beschrijft. Het zal zeker de thrillerfans, maar vermoedelijk ook diverse lezers die toch heus een mooie vergelijking op zijn tijd kunnen waarderen, allemaal niet rap genoeg gaan.

Heb jij Kwaadschiks van A. F. Th. van der Heijden gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter, zodat andere lezers weten of dit boek écht de moeite waard is!

Bolbuttonnieuw

ecibutton

1 Comment

  1. Indy Bredewold

    Ik blijf het knap vinden dat sommige schrijvers zoals A.F.Th. zoveel dikke boeken kunnen schrijven.

     
    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!