A.F.Th. van der Heijden – De ochtendgave

A.F.Th. van der Heijden – De ochtendgave

Tags:

 

DeOchtendgaveHet is 9 juli 1672.

Op de dag dat de troepen van Lodewijk xiv Nijmegen belegeren, verdwijnt de jonge bruid van Caspar Sonmans.

Zes jaar later, op de dag dat de Vrede van Nijmegen wordt getekend, vindt hij haar terug in de tijdelijke Franse ambassade, waar zij als maîtresse van markies Caloyanni spioneerde voor de Hollandse Staten-Generaal. Zij wil, nu de vrede een feit is, zo snel mogelijk de ambassade ontvluchten.

Maar of de bedrogen Caloyanni dit over zijn kant zal laten gaan?

bolbanner

Ben jij op zoek naar een recensie van De ochtendgave door A.F.Th. van der Heijden? Ze staan hier voor je op een rij!

De Volkskrant; ****

En dat is Van der Heijden. Het Valkhof, met restanten van de burcht die er ooit stond, en café De Tempelier bestaan in Nijmegen nog steeds. Het gaat daar doorgaans reuze beschaafd aan toe. Voor het echte leven, in zijn schoonheid en voosheid, moet je in dit boek zijn.

Recensieweb; ****

Van der Heijden laat zien hoe het individu invloed kan hebben op, en weggevaagd kan worden door de grote gebeurtenissen. En hoe onderhandelingen en internationale betrekkingen ook door emoties geregeerd worden. Maar bovenal schrijft hij een uitgebalanceerd, spannend boek over verlies, hoop en wanhoop, mét het Orpheus-thema dat hij voor een nieuwe Tonio-roman bedacht had.

De Geldelander;

Die delen kenmerken zich door – typisch A.F.Th. – gedetailleerde beschrijvingen, gebaseerd op actuele feiten. Zo komen we te weten dat het Franse delegatielid Charles Colbert de broer is van Jean-Baptiste, die wordt gezien als naamgever van het bekende mannenjasje. De Nijmeegse gemeenteraad van 1702 krijgt ruim 300 jaar na dato nog een sneer van de schrijver voor het verpatsen van de fraaie Romeinse collectie van oudheidkundige Johannes Smetius.

Las!;

Zijn stijl is weliswaar naar mijn indruk wat minder uitbundig dan in eerder werk – niet iedereen die aan het woord komt put zich onmiddellijk uit in allerlei vergelijkingen – maar getuigt nog steeds van een grote beheersing van allerlei registers. In dit geval komt daar dus het historisch taalgebruik in, dat hij subtiel en behendig door zijn proza weet te vlechten.

Heb jij De ochtendgave door A.F.Th. van der Heijden gelezen? Laat nu jouw beoordeling achter!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Wil jij niets missen?

Wil je een seintje ontvangen zodra de bestseller top 10 online staat en verrast worden met waanzinnige boekentips?

 

Je bent succesvol aangemeld!